Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A franciáknak nem kell First Lady

Lassan több, mint 200.000 francia írta alá azt az online petíciót, melyben az ellentiltakoznak, hogy köztársasági elnök Emmanuel Macron hivatalos, politikai pozíciót adjon feleségének, Brigitte-nek.

A franciák nem kell First Lady
Fotó: Euronews

Vive la France

A francia alkotmány – a magyar és a legtöbb országéhoz hasonlóan – nem ad hivatalos státuszt a miniszterelnökök házastársainak. Ezt a rendelkezést akarta most felülírni az elnök. Az alkotmányban leírtak szerint a miniszterelnök házastársa maga dönt arról, hogy milyen szerepet tölt be partnere kormányzása alatt, mennyire veszi ki részét a közéleti, politikai tevékenységekből.

Macron népszerűsége megválasztása óta nagymértékben zuhant, egy felmérés szerint a franciák 36% van jelenleg megelégedve miniszterelnökével. Ennek a jelenlegi népszerűtlenségnek ad hangot az online petíció is.

A francia köztársasági elnök  még választási kampányában említette meg, hogy szívesen vezetné be Franciaországban is a first lady titulust, mely politikai, hivatali státuszt adna Brigitte Macron-nak. Azonban az ellenzők szerint ez csak újabb költségekkel terhelné a francia államháztartást. Mivel ő a miniszterelnök felesége, testőrök, asszisztensek segítik feladataiban, mely évente 450.000 euróba kerül az országnak. Ha hivatalos státuszt kapna, a közvélemény szerint ezek a számok megsokszorozódnának. Ha pedig munkájáért esetleg fizetés is járna neki – amit nem is akartak – az végképp kiverte volna a biztosítékot.

Macron feltette a kezét

Most, a negatív visszhangok miatt Macron kijelentette, nem módosítja az alkotmány ezen cikkelyét, azonban a jövőben mindenképpen pontosítani fogják felesége szerepét és pozícióját. Macron kampánya során így fogalmazott:

annak az embernek, aki veled él, jogában kellene állnia, hogy szerepet vállaljon, és hogy ezért a szerepért elismerést kapjon.

Szólj hozzá