Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Furcsa fejlemény a jelenleg is folyó bírósági meghallgatáson a Charlie Gard ügyben

A súlyosan beteg kisbaba, Charlie Gard szülei csütörtökön visszatértek a Legfelsőbb Bíróságra. Folytatják harcukat Charlie-ért, hogy kísérleti kezelésben részesülhessen az Egyesült Államokban.

Furcsa fejlemény a jelenleg is folyó bírósági meghallgatáson a Charlie Gard ügyben 1
A bírósági meghallgatásra érkező szülők, Connie Yates és Chris Gard (Kép: Evening Standard)

Első tárgyalási nap

A Legfelsőbb Bíróság bírája szerdán 14 óráig adott időt a házaspárnak, hogy olyan „új bizonyítékokat” szolgáltasson, ami megváltoztathatja a bíróság korábbi döntését, miszerint nem vihetik külföldre a gyermeket. Csütörtök délelőtt egy újabb meghallgatást tartottak, előzetesen átvizsgálva a megadott határidőig beérkező bizonyítékokat. A két napra tervezett meghallgatáson elhangzottak alapján dönti el a bíró, immár véglegesen a kis Charlie sorsát. A csütörtök délelőtti meghallgatás nagyon rosszul indult. Chris Gard és Connie Yates kiviharzott a tárgyalóteremből, miután nem értett egyet a bíróval. Francis bíró később bocsánatot kért az elkeseredett szülőktől.

Délután Charlie Gard szülei visszatértek a bíróságra, hogy “új bizonyítékot” mutassanak be arról, hogy milyen túlélési esélyei lehetnek Charlie-nak, ha az amerikai kísérleti terápiás kezelésben részesülhetne. A meghallgatás kezdetén a szülők kijelentették: “minden pillanatban, folyamatosan azon igyekszünk, hogy megmentsük a kisbabánkat, Charlie-t. Jobban szeretjük őt, mint az életünket. Ha Ő még mindig harcol, akkor mi is harcolunk.” A kisbabának hónapok óta napokat jósolnak az orvosok, ennek ellenére 11 hónapja küzd a kis szervezete.

A babát kezelő kórház szerint hagyni kell elmenni a kisfiút

A babát kezelő kórház a Great Ormond Street Hospital (GOSH) kezelő orvosainak álláspontja  szerint Charlie-nak “nincs valódi kilátása bármilyen szintű életminőség elérésére”.  “Charlie egy gyönyörű, apró baba, akit az egyik legkegyetlenebb betegség sújt. A genetikai rendellenessége semmilyen izomfunkciót nem hagyott, és megfosztja érzékeitől. Képtelen önállóan lélegezni, és amennyire a több hónapos encephalopathia (diffúz agykárosodás) után észrevehető, tudat nélküli” – nyilatkozták az orvosok. Vitatják azt is, hogy Charlie-nak vannak e fájdalmai. Úgy gondolják, hogy azért tűnik úgy, hogy nem szenved a kisbaba, mert jelenleg alacsony dózisban morfint kap szájon keresztül. A londoni Great Ormond Street Hospital szakemberei, azt mondják, hogy ez az amerikai terápia kísérleti jellegű, és nem segít. Úgy vélik az a helyes eljárás, ha az „életet támogató kezelést” leállítják. Ez egyet jelent azzal, hogy a kisfiút hagyják meghalni.

Furcsa fejlemény a jelenleg is folyó bírósági meghallgatáson a Charlie Gard ügyben 3
A képen a kísérleti kezelést végző orvos, dr. Michio Hirano (Kép forrása: internet)

Második tárgyalási nap

Pénteken került sor a meghallgatás 2. napjára. A bíró azzal nyitotta a meghallgatást, hogy nyílt figyelmeztetést intézett a nyilvánossághoz a GOSH szakembereit, orvosait ért fenyegetések miatt. Ugyanakkor megköszönte a Gard szülőknek, az ügyvédeknek, a GOSH orvosainak, hogy egyhangúan, nyilvánosan elítélték ezeket a fenyegető támadásokat, és mindannyian elhatárolódtak.

A legfőbb bizonyítékot az ügyben dr. Michio Hirano,  a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központjának neurológus professzora szolgáltatta. Ő az az orvos, aki Charlie kísérleti terápiáját végezné. Sokáig titokban tartották a nevét, mert a Gard szülők féltek attól, hogy a nyilvánosság nyomást gyakorol az orvosra. Ma a bíró feloldotta az újságíróknak szóló tilalmat az orvos nevének felfedésével kapcsolatban. A bíró azt a furcsa kinyilatkoztatást tette, hogy hallania kell ezeket a bizonyítékokat az orvos szájából is, nem elég az interneten átküldött írásos anyag. Így Dr. Hirano felajánlotta, hogy hétvégén Londonba utazik, és kedden megvitatja a GOSH szakembereivel, a babát kezelő orvosokkal és a bíróval is az új terápiát. Részletesen kitérve arra, hogy milyen változást hozhat ez Charlie életében, milyen esélyei lesznek az életben maradásra. Dr. Hirano elmondta, hogy a jelen klinikai adatok nem álltak rendelkezésre áprilisban, amikor először tárgyalták Charlie ügyét. Emellett még mindig úgy véli, hogy a terápia “megéri a próbát”. Az orvos becslése szerint 10% -os eséllyel javulhat az izomerő és az agyműködés, így “kicsi, de jelentős” javulás várható a gyermek állapotában. A jelek szerint döntés jövő hét keddig nem várható.

Szólj hozzá