Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

G20 – Brutális tüntetés Hamburgban

Hivatalosan a mai napon, pénteken kezdődik a G20 -ak találkozója, azonban már tegnap este 12.000 ember tüntetett Hamburgban az utcákon.

G20 -Üdv a pokolban

A G20 – Welcome to Hell névre keresztelt tüntetés résztvevői először békés felvonulást terveztek, azonban az indulatok hamar elszabadultak.  Sok résztvevő üvegekkel, kövekkel dobálta meg a helyszínt biztosító rohamrendőröket, akik az erőszakra válaszolva vízágyúkkal, paprika-spray-vel próbálták megfékezni a felbőszült tömeget. Nem túl sok sikerrel – közel 6000 tüntető egészen a hajnali órákig kitartott,eközben minden útjukba kerülő épületet, autót tárgyat megrongáltak, jelezve haragjukat.

A demonstrálók megfékezésére 20.000 rendőr vonult az utcára, 76 közülük könnyebben megsérült, 5 rendőr pedig kórházi ellátásra szorult. A letartóztatott tüntetők számáról egyelőre nincs pontos adat.

A tüntetés szervezői hivatalos oldalukon így fogalmaztak:

A G20 nem egy találkozó, amely az emberiség többségét képviseli, hanem burzsoá kormányok, diktatórikus államok, és egymással szemben álló katonai blokkok egysége, amely megerősíti a globális kizsákmányolást.

Hamburgban a találkozó hivatalosan csak pénteken kezdődik, azonban Angela Merkel és Donalad Trump – aki lengyelországi látogatását követően érkezett Hamburgba – már a tegnap, egy egyórás megbeszélés keretein belül találkoztak, ahol a kormányszóvivő szerint a kétnapos csúcs főbb témáiról, valamint az észak-koreai, az ukrán és a szír helyzetről is tárgyaltak egymással.

Hamburgban blokád alatt Trump szállása

A csütörtök este kezdődött zavargások tovább folytatódtak, sajtóértesülés szerint a helyi rendőrség sürgős erősítést kért más tartományoktól, elismerve, hogy alábecsülte a találkozó ellen szervezett megmozdulások veszélyességét. A városban akadozik a tömegközlekedés – metróállomást is lezártak – és autóval is nehéz haladni. Sajtóértesülések szerint több iskolából is hazaküldték a gyerekeket.

Reggel több személyautót és rendőrautót felgyújtottak a találkozó helyszíne – a hamburgi nemzetközi vásár és kongresszusi központ területe – közelében fekvő Altona nevű negyedben. A belvárosban pedig az Alster folyó partján tüntetők blokád alá vettek egy utcát, amely Donald Trump szállása és a találkozó helyszíne között húzódik.

-írja a G20 -ról beszámolva folyamatosan frissülő mai cikkében a hvg. hu

Szólj hozzá