Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg a baba – A szülők megúszták

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a házaspárt, aki orvosi diagnózis ellenére gluténmentes, tejmentes diétára fogta a kisbabáját és a gyermek végül szó szerint éhen halt. Óriási felháborodást keltett az enyhe ítélet.

Gluténmentes, tejmentes diéta okozta egy kisbaba halálát – A vétkes szülők megúszták A kép forrása: The Sun
Nem megfelelően, orvosi diagnózis nélkül fogták diétára a kisbabát.

Mint ahogy arról a zarojel.hu elsők között beszámolt nemrég, alternatív diéta miatt halt meg egy 7 hónapos baba. Nem megfelelően táplálták a szülők: mindenféle orvosi diagnózis és dietetikusi felügyelet, javaslat, segítség nélkül fogták gluténmentes, tejmentes diétára a gyermeket. Olyan „mentes” alapanyagokkal etették, amelyek nem biztosítják kizárólagos táplálás esetén az egészséges fejlődéshez, növekedéshez szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Tápszer és anyatej helyett például növényi tejeket kapott a baba, aki fogyni kezdett, romlott az állapota, legyengült, végül szó szerint éhen halt. Mindössze 4 kilós volt.

A diétát normális esetben orvosi kivizsgálás és diagnózis előzi meg, majd szakemberekkel konzultálva állítják össze a megfelelő gluténmentes, tejmentes étrendet a gluténérzékeny, tejallergiás egyének számára. Ezt az utat nem járta végig a család, ők maguk állapították meg, hogy gyermekük biztosan cöliákiás és nem bírja a tejet sem. Orvoshoz nem mentek, dietetikushoz sem. A baba étrendjét is saját maguk találták ki és állították össze. Az értékes vitaminok, tápanyagok, minden elmaradt, ami biztosította volna a kisgyermek egészséges fejlődését. A szülőknek reform élelmiszer boltjuk volt, onnan oldották meg az étkezésekhez szükséges „mentes” élelmiszereket, alapanyagokat.

A belga bíróság szerdán tárgyalta a nem mindennapi, szörnyű ügyet.  A bíróságon megállapították és tényekkel támasztották alá, hogy a diétát anélkül kezdték a szülők, hogy orvoshoz fordultak volna, abbahagyták a tápszert és gluténmentes, tejmentes zabtejjel, rizstejjel és quinoa tejjel táplálták. – írta a CBS nevű portál.

A kis Lucas rohamosan fogyni kezdett, halálakor mindössze 4 kilós volt. Az ügyészek börtönbüntetésért harcoltak, hangsúlyozva a súlyos és borzasztó tényeket.

“A szülők saját maguk határozták meg a diagnózist:  gyermekük gluténérzékeny és tejallergiás. Egyetlen doktorhoz sem fordultak segítségért, soha nem vizsgálták ki a babát és nem volt a kis Lucasról egyetlen orvosi dokumentáció sem, sőt a gyermekvédelmisek nem tudtak róla. Még akkor sem vitték el orvoshoz, amikor a halála előtti napokban állandó légszomj kínozta a babát, fulladozott.”

Gluténmentes, tejmentes diéta okozta egy kisbaba halálát – A vétkes szülők megúszták A kép forrása: The sun
A szülők ügyvédje keményen harcolt. Karine Van Meirvenne azzal érvelt, hogy a szülők nem vették észre, hogy nagy baj lenne a gyermekkel.
Gluténmentes, tejmentes diéta okozta egy kisbaba halálát – A vétkes szülők megúszták A kép forrása: CBS
Ez az ügyvéd védte a szülőket a tárgyaláson.

A szülők így védekeztek a bíróságon:

„Soha nem vettük észre, hogy nagy baj lenne a gyermekkel. Egyszer jobban volt, hízott, aztán meg csökkent a súlya. Hol így, hol úgy…”

A tárgyaláson a bíró azt mondta:

“A szülők a felelősek a gyermekük haláláért, mert szándékosan nem konzultáltak orvossal…”

Amikor már nagyon rossz állapotban volt a kis Lucas, csak akkor vitték el az ország másik végén található homeopátiás orvoshoz, hogy segítsen. Ő küldte őket azonnal kórházba. De a baba életét már nem tudták megmenteni.

A boncolás során kiderült, a nem megfelelő diéta miatt a kisbaba belső szervei a felére zsugorodtak, a gyermek dehidratált volt és a gyomra teljesen üres. – számolt be a Sun című oldal is az esetről.

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg a baba – A szülők megúszták.

A gyermekük haláláért a szülők a felelősek, ez biztos. A bíróság azonban az eset súlyossága ellenére is csak

6 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket.

Sőt, a szülők még fellebbezhetnek is a döntés ellen.

A világon szinte mindenhol beszámoltak a nem mindennapi esetről és az enyhe ítélet óriási felháborodást váltott ki.

Megjegyzés:

A cöliákia, azaz a lisztérzékenység, vagy glutén-érzékenység az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Okozója: a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Lisztérzékenység esetén a glutén fogyasztása során sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.

Kezelés:

szigorú gluténmentes diéta, mely az egyetlen kezelési mód és élethosszig tart!!!

A diagnózis felállítása előtt tilos diétázni,

ugyanis hamis eredmények születhetnek!

A helyes és megfelelő speciális étrend felállításában dietetikus is segít, hiszen fontos az, hogy a szervezeted a “mentes” diéta ellenére is hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz.

Szólj hozzá