Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg egy 7 hónapos baba – Csak 4 kilós volt

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg egy 7 hónapos baba – Csak 4 kilós volt. A szülők egy reform élelmiszerboltot nyitottak a városukban és ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyébként teljesen egészséges kisbabájuknak csak gluténmentes, tejmentes ételeket adjanak. Tápszer és anyatej helyett például quinoa növényi tejet adtak neki. A baba szó szerint éhen halt. Mindössze 4 kilós volt.

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg egy 7 hónapos baba – Csak 4 kilós volt. A kép forrása: dailymail.co.uk
Virga Jesse Ziekenhuis kórház, Hasselt városában, ahova végül a szülők elvitték a babát. De ekkor már késő volt, nem tudták megmenteni az orvosok az életét.

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg egy 7 hónapos baba – Csak 4 kilós volt.

A kisfiú szülei a belgiumi Beverenben nyitottak egy reform élelmiszer üzletet és ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyébként teljesen egészséges gyermekük is csak gluténmentes, tejmentes táplálékot kaphasson. Mást nem is adtak neki. Nem kapott a baba például tápszert és anyatejet sem, helyett quinoa növényi tejjel itatták. Ezek az alapanyagok egy ekkora gyermek számára kizárólagos táplálkozás esetén alkalmatlanok és nem biztosítják a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat és vitaminokat, a szülők ezt tudták, mégis folytatták a speciális étrendet.

A speciális táplálkozás miatt a kis Lucas szervezete szó szerint éhezett,

drasztikusan lefogyott.

A szülők csak akkor vitték be a kórházba, amikor már késő volt. A baba teljesen kiszáradt, alultáplált volt, még az orvosokat is megrázta a gyermek állapotának látványa. Azonnal sürgősségi ellátásra szorult, de az életét már nem tudták megmenteni.  A metro és a dailymail internetes napilap cikke szerint,

a kisfiú 7 hónaposan mindössze 4 kilós volt.

Gluténmentes, tejmentes diéta miatt halt meg egy 7 hónapos baba – Csak 4 kilós volt A kép forrása: dailymail.co.uk
Elisabeth De Greef, a Brüsszeli Egyetemi Kórház gyerekgyógyásza elmondta, hogy a baba kórosan alultáplált volt. Az orvosokat is megdöbbentette az állapota.

A boncolás során kiderült, hogy a baba gyomra teljesen üres volt.

A szülők annak ellenére, hogy látták a baba rosszul van és vészesen veszt a súlyából, nem vitték azonnal orvoshoz. A kis Lucas pelenkájában a rendőrök egy imakártyát is találtak.

A szörnyű eset 2014-ben történt, a tárgyalás a napokban kezdődött. Az ügyészek a szülőket hibáztatják a tragédiáért, mert a gyermek számára nem megfelelő étrendet állítottak össze és csak ezt kapta a kisfiú.

Az ügyész azt mondta:

“A szülők saját maguk határozták meg a diagnózist: szerintük a gyermek gluténérzékeny, laktózérzékeny és tejallergiás volt. De ezt semmilyen orvosi vizsgálat nem támasztja alá, hiszen ilyen jellegű kivizsgáláson nem is volt a baba. Egyetlen orvosi dokumentum sem található ezzel kapcsolatban. Pontos diagnózis nélkül pedig nem ajánlott speciális étrendet folytatni egy gyermeknél. A gyermekvédelmi szolgálat sem tudott a családról.”

Akkor is óriási hibát vétettek a szülők, amikor először a gyermeket,  az ország másik végében dolgozó homeopátiás orvoshoz vitték, nem pedig a legközelebbi kórházba.

Lucas apja azonban ezt tagadja:

“Soha nem vittük Lucast másik városba orvoshoz, sőt nem is vittük korábban orvoshoz, mert nem vettünk észre rajta semmi szokatlant!”

A kisfiú édesanyja, Sandrina, zokogva beszélt a tárgyaláson:

“Néha hízott kicsit a kisbabám, néha vesztett a súlyából. Soha nem akartuk a kisfiunk halálát.”

Karine Van Meirvenne, a szülők ügyvédje szerint a nő és a férfi úgy gondolta, hogy Lucasnak étkezési gondjai vannak.

“Lucasnak voltak étkezés után problémái, ezért a szülei kipróbálták az alternatívákat. Rizstej, hajdina tej, quinoa tej. Minden olyan terméket adtak neki, amelyet értékesítenek a boltjukban. “

Az ügyészség szerint azonban,

 “A szülők szándékosan éheztették a kisbabát, hiszen tudniuk kellett volna hogy ezek az ételek és italok kizárólagos táplálás esetén, diagnózis hiányában, tehát indokolatlanul adva, nem biztosítják egy ekkora korú gyermek számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat.”

Elisabeth De Greef gyermekgyógyász, a Brüsszeli Egyetemi Kórház munkatársa szerint,

 „A quinoa tej és más ilyen speciális élelmiszerek az egyébként egészséges csecsemők kizárólagos táplálására egyáltalán nem alkalmasak. Az ilyen alapanyagok, mint például a quinoa növényi tej, nem tartalmazza a szükséges fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Nem igazodnak a csecsemők fejlődéséhez, ezért alkalmatlanok a kizárólagos táplálásra. “

A tárgyalás folyamatban van, az ítéletet június 14-én várható.

A szülőkre valószínűleg börtönbüntetés vár.

Fontos:

A cöliákia, azaz a lisztérzékenység, vagy glutén-érzékenység az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Okozója: a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Lisztérzékenység esetén a glutén fogyasztása során sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.

Kezelés:

szigorú gluténmentes diéta, mely az egyetlen kezelési mód és élethosszig tart!!!

A diagnózis felállítása előtt tilos diétázni, ugyanis hamis eredmények születhetnek!

A helyes és megfelelő speciális étrend felállításában dietetikus is segít, hiszen fontos az, hogy a szervezeted a “mentes” diéta ellenére is hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz.

Szólj hozzá