Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Gratulálunk Fidesz: Döbbenetesen hosszúak a kórházi várólisták

Több mint 30 ezer beteg szerepel az állami egészségügy várólistáján, így van ahol térdprotézis-beültetésre csak 2020-ra kapnak időpontot a betegek, de még az egyszerűbb vizsgálatok-beavatkozások esetében is rengeteget kell várni. A páciensek ezért a sürgősségi ellátásban, illetve a magánrendelőkben keresnek megoldást – derült ki a Hír TV egyik friss riportjából. Ez manapság a helyzet Magyarországon, bárhogyan is próbálja szépíteni a kormánypropaganda. Azokat, akik nap mint nap ebben élnek, nem lehet megvezetni.

Rengeteg a probléma, a kórházi várólisták még csak a jéghegy csúcsa

Hatalmasak a várólisták, és már az egyszerű, mondhatni ,,rutin” beavatkozásokra is nagyon sokat kell várni az Orbán-kormány által nulla alatti szintre lezüllesztett magyar egészségügyben. A Hír TV felkereste Zacher Gábort, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetőjét, aki elmondta, úgy látja, hogy a helyi sürgősségi ellátás gyakorlatilag mára már elérte a teljesítőképességének határát. Példaként felhozta, hogy 160 betegből legalább 60 valójában nem sürgősségire való problémával keresi fel az osztályt, csak, hogy meg tudja kerülni a hosszú várólistákat.

Nem kell meglepődni, egy olyan országban, ahol büszkén lopnak akik közel kerülnek a húsosfazékhoz, ott a betegek a legkevésbé sem számítanak. Egyébként valószínűleg a magánkórházi rendszer kiépítésén dolgoznak, ami a Fidesz-közeli oligarcháknak fog igazán kedvezni.

Döbbenetesen hosszúak a kórházi várólisták

Továbbá elmondta, a Honvédkórházban nem rég hunyt el egy idős, 58 éves nő, ugyanis szívproblémájával több mint 5 óra hosszát kényszerült várni az orvosra. Sokan vannak, akik egy-másfél évet várnak szívbillentyű-beültetésre, vagy gerincműtétre is, emiatt mostanra egyre többen keresnek fel magánrendelőket. Budapesten már a betegek 60%-a ehhez folyamodik. A riportban Haskó László sebészorvos elmondja, szerinte az állami egészségügy termeli ezt az irányváltást, ugyanis a magyar állami kórházak legnagyobb gondja a pénzhiány és a bürokrácia. Ilyenek tehát a kórházi állapotok itthon.

A magyar kórházi várólisták pedig egyre és egyre hosszabbak.

Példának okáért, egy kiterjesztett gerincműtétre például az átlagos várakozási idő 379 nap, azaz több mint 1 év. Ez viszont a Dél-Dunántúlon még ennél is több, ott ugyanis 580 nap az átlagos várakozási idő egy ilyen típusú műtére. Továbbá egy nyitott szívműtétre a várkozási idő átlaga 210 nap. Van olyan kórház itthon ahol egy csípőprotézis műtétre közel másfél évet kell várni, és olyan is, ahol a következő térdprotézis műtéti időpont 995 nap múlva lesz – egészen pontosan az Országos Sportegészségügyi Intézetben.

Így tehát egész egyértelmű mi a dolgunk áprilisban. Elzavarni ezeket minél messzebbre, de úgy, hogy kedvük se legyen többé visszajönni. Bár az a helyzet, hogy az eddig felhalmozott vagyonoknak már – akárhogy is nézzük – bottal üthetjük a nyomát, ugyanis azt ezer százalék, hogy ki fogják menekíteni minél hamarabb.

Elszomorító statisztikák

A legutóbbi, az Európai Unió által készített, Magyarországra vonatkozó elemzés megállapítja, hogy noha 2000 és 2015 között csaknem négy évvel emelkedett a várható élettartam, a 75,7 éves jelenlegi érték még mindig öt évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. És mivel a magyar egészségügyi rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, az, hogy ilyen várólisták vannak, valamint az, hogy leendő orvosaink közel negyven százaléka külföldön képzeli el a jövőjét, hatalmas elkeseredettségre adnak okot.

Nem beszélve arról, hogy Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában a 30. helyen áll, így pedig már a sereghajtó Görögország is megelőzi országunkat. A magyarnál rosszabb egészségüggyel már csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia ,,büszkélkedhet”.

...

Szólj hozzá