Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A tragédia megismétlődhet-A Grenfell Tower katasztrófája valószínűleg nem az utolsó…

A nyár közepén döbbenten olvastuk a hírt a londoni Grenfell Tower tragédiájáról. A tűzben körülbelül 80 ember vesztette életét. Az okok feltárása még mindig folyik. Ugye nem lesz következő?

Újabb tragédiák várhatók? A Grenfell Tower katasztrófája valószínűleg nem az utolsó…
Az emlékezés virágai a katasztrófa után (forrás: flickr.com)

Vizsgálatok a Grenfell Tower tragédiája után

Az esetet követően a londoni hatóságok vizsgálatot kezdeményeztek. A Grenfell Towerhez hasonló 173 épületet néztek át, kimondottan olyanokat, amelyek elérik, vagy meghaladják a 18 méter magasságot. Az átvizsgált épületek közül mindössze 8 felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak.

https://www.youtube.com/watch?v=lVI2D_FFMms

Lesz következő lépés?

A Parlamentben a képviselőház reagált a történtekre. A helyi hatóságokat tanácsokkal látták el a szakemberek arról, milyen szükséges intézkedéseket kell megtenniük. Az útmutatókat az épületek tulajdonosai számára is rendelkezésre bocsátották, de a 173 épületből mindössze 89-ben végezték el a szakemberek által javasolt vizsgálatokat.

Újabb tragédiák várhatók? A Grenfell Tower katasztrófája valószínűleg nem az utolsó…
(forrás: wikipedia.com)

Tűzvédelmi ellenőrzés

Az épületeket független szakértőkből álló bizottságok tesztelték. Az épületek többségénél a legnagyobb problémát az alumínium-burkolat és az ahhoz kapcsolódó szigetelés okozza. A problémás épületek egy részénél a szakemberek a burkolat – vagy legalább egy részének – eltávolítását javasolja.

Nem csak a fővárosban van probléma

A londoni tűzesetet követően több városban is megkezdték a toronyházak átvizsgálását. Glasgow-ban például több olyan épületet találtak, ahol egy erősebb szél veszélybe sodorhatja a ház lakóit.

Minden, ami Anglia 2017-ben II. rész – a királynő és alattvalói
Lángokban áll a Grenfell Tower (forrás: wikipedia.org)

Ez is jó ok egy politikai vitára

A munkáspártiak elítélik a kormányzatot. Szerintük a vizsgálat nem elég gyors és a legtöbb esetben még mindig nem történtek megfelelő intézkedések. Az otthonukat vesztett családoknak csak töredékét helyezték el (mindössze 29 családot), a többiek még mindig átmeneti otthonokban laknak és egyelőre semmi információ nincs arról, mikor találnak számukra végleges helyet. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az itt élő családok a társadalom szegényebb rétegeiből kerültek ki. Nincs tartalékuk, amiből új életet kezdhetnének.

Keresik a felelősöket

Kritizálják a kormányzatot azért is, mert ugyan a tragédia óta már több mint 12 hét telt el, de még mindig nem tudni, az országban összességében hány veszélyeztetett épület áll. Az biztos, hogy 173-nál sokkal több.

Tehát a helyzet kritikus és azonnali cselekvést igényel.

Szólj hozzá