Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Gyászban Dánia: elhunyt az uralkodó hitvese, Henrik herceg

Meghalt Henrik dán herceg, II. Margit királynő férje. A 83 éves Henriket álmában érte a halál, a Koppenhágától 40 kilométerre lévő Fredensborg-palotában.

Gyászban Dánia, elhunyt az uralkodó hitvese, Henrik herceg
Henrik herceg rendkívül közkedvelt volt Dániában (forrás: Twitter/RoyalCentral)

Súlyos betegség után álmában érte a halál

A 83 éves Henrik herceget, aki időskori demenciában szenvedett, nemrég tüdőrák miatt operálták. A herceg egy hónapja került kórházba tüdőgyulladással Koppenhágába. Az orvosi kezelések során egy jóindulatú tüdődaganatot is felfedeztek nála, amit műteni kellett. Utolsó napjait családjával akarta tölteni, ezért tegnap saját kérésére visszaszállították a királyi palotába.

A királynő mindennapos látogatója volt a kórházban, de a hétvégén már fiai, unokái és Franciaországban élő húga is megjelent betegágyánál. Nagyobbik fia, Frigyes koronaherceg, a trón örököse – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja –, apja betegségének hírére hazautazott a phjongcshangi téli olimpiáról.

A nap folyamán az európai királyi családok, állam- és kormányfők fejezték ki részvétüket II. Margit dán királynőnek.

Henrik a költő és borász, született francia gróf volt

Henrik herceg francia arisztokrata családba született. Teljes neve Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat gróf. Későbbi hitvesét, Margit koronahercegnőt diplomata karrierje idején, Londonban ismerte meg. Saját 33. születésnapja előtt egy nappal, 1967. június 10-én vette feleségül Koppenhágában. IX. Frigyes dán király az esküvő után hercegi címet adományozott neki. Így hivatalos megszólítása Őfelsége Henrik, Dánia hercege lett. Hamar megszerettette magát a dánokkal, hazájában rendkívüli népszerűségnek örvendett, akárcsak az uralkodó, II. Margit.

Három évvel ezelőtt 80. születésnapját Dél-Franciaországban ünnepelte Cayx várában. A hetvenes évek közepe óta szolgál találkozóhelyül a dán királyi család számára. A herceget az egyik legnagyobb szenvedélye, a borászat köti a helyhez. Költőként is számon tartják. Három verseskötete jelent meg. A francia nyelven a legutóbbi (Dans mes nuits sereines) 2014-ben jelent meg.

...

Szólj hozzá