Zárójel

Gyurcsányék: az új jogszabály Magyarország szégyene

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a jogi határzár megerősítéséről tartott szavazás az Országgyűlés újabb szégyene, a “Fidesz-Jobbik koalíció ostoba, embertelen és drága menekültügyi jogszabályt fogadott el”. A DK keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Országgyűlés szigorította a jogi határzárat a kormány javaslatára. A párt európai parlamenti képviselője és alelnöke, Niedermüller Péter azt írta: a kormány ismét nem hallgatta meg a szakértők, a független civil szervezetek és a demokratikus ellenzék érveit sem.

Szerinte az új jogszabály “az 1956 utáni megtorlás legrosszabb napjait idézi”, amikor a kísérő nélküli gyermek menedékkérőket is felnőtté minősíti, és megfosztja az őket megillető védelemtől. Hozzátette: a törvény “bűnözőként kezel” minden háború elől menekülő embert, és előírja, hogy mindannyiukat, köztük nőket, családokat el kell zárni a határövezetben.

Niedermüller Péter szerint ez nemcsak a nemzetközi joggal ellenkezik, hanem “az új táborok építését, őrzését, az elzártan tartott és munkavégzéstől eltiltott menekültek ellátását ismét a magyar adófizetőknek kell megfizetniük”. Hozzáfűzte: a kormány már a demokrácia látszatára sem ügyel, a “tömeges bevándorlási válsághelyzet” lehetőségének kiterjesztésével szabad kezet adott magának, miközben Magyarországon alig vannak menedékkérők.

A DK politikusa úgy fogalmazott: az embertelenség és a jogtalanság nem védi meg az országot. Közölte, hogy ez a törvény nem járul hozzá a határok védelméhez, a menekültügyi eljárások rendezett lefolytatásához. Olyan “kamutörvény”, amelynek egyedüli célja a gyűlöletkeltés és a kormány hatalmának bebetonozása – hangsúlyozta az ellenzéki párt alelnöke.

(Kép: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Keress itt - Csak írd be, hogy mit keresel....és ENTER