Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ha Diana élne…(1.)

20 éve annak, hogy Diana, walesi hercegné súlyos autóbalesetben, Párizsban elhunyt. Az egész világot megdöbbentette a katasztrófa híre. Ezzel a kétrészes cikkel emlékezünk Dianára, amely egyben érdekes kérdéseket is feszeget.

Ha Diana élne 1

A tragédia napján

Azt hiszem, sohasem felejtem el azt a húsz évvel ezelőtti augusztus 31-ét. Jöttem-mentem a lakásban, a nyári nap besütött az ablakon, a tv-ben éppen a déli hírek mentek. Sztrájk valahol külföldön, iskolakezdés itthon, forró nyárutó, autóbaleset, meghalt… Menet közben ránéztem a képernyőre, ahol széles vörös mezőben állt: “Meghalt Diana walesi hercegnő.”

Több millió emberrel együtt én is lemerevedtem, ahogy néztem a képernyőt: a rommá tört Mercedes maradványait mutatták a párizsi Alma-rakpart aluljárójának csapódva, a felső sarokban Diana fényképe, és közben a paparazzók robogós üldözéséről beszéltek. Nehéz volt felfognom a lényeget: Diana hercegné, Lady Di, a Szívek Hercegnője (Királynője) nincs többé…

Állítom, hogy mindenhol a világon rengeteg ember szíve pont úgy szorult össze, ahogy akkor az enyém, amikor a borzasztó hírt felfogtam. Olyan volt az, amikor az ember egy közeli ismerősét, jó barátját veszíti el. Pedig világviszonylatban rettenetesen kevés embernek adatott meg, hogy ismerjék őt, és nem sokkal többnek, hogy egyáltalán találkozzanak vele.

Nekem a munkámból adódóan volt olyan iszonyú szerencsém, hogy 1990-ben Budapesten láthattam őt hófehér estélyi ruhájában, és máig is hiszem, hogy az a mosoly, amivel oldalra nézett nekem (is) szólt.

Mindennek ellenére az érzés, amit akkor belém hasított, olyan volt, mintha egy közeli jóbarátom ment volna el.

Bejárták a világot azok a képek, amikor kilép a párizsi Ritz hátsó bejáratának forgóajtaján, és beszáll a Mercedesbe, a végzetes útja előtt. Tudható, hogy magát a balesetet túlélte, hogy a mentőben, a kórház előtt állt le a szíve, hogy azonnal a műtőbe vitték, és két órán keresztül küzdöttek érte a Pitie Salpêtrière Kórház orvosai, de mindhiába.

Összeesküvés-elméletek

A baleset körülményeiről, bekövetkezésének okairól, előzményeiről rengeteg összeesküvés-elmélet kapott lábra. Talán a legismertebb, amit Mohamed Al-Fayed, Diana akkori barátjának, a balesetben azonnal elhunyt Dodinak az édesapja állított, hogy az egész baleset a brit titkosszolgálat által megrendezett és előre tervezett merénylet volt. A végrehajtási parancs pedig a Buckingham-palotából, Fülöp hercegtől érkezett.

Több nyomozás és vizsgálat, melyet egyrészt a francia rendőrség végzett rögtön a balesetet követően, másrészt a brit hatóságok folytattak 2004-től három éven át, azt állapították meg, hogy valóban „csak” tragikus baleset történt.

Mohamed Al-Fayed mindezek ellenére magánnyomozókkal és ügyvédekkel is vizsgálatot végeztetett, mert nem fogadta el a hivatalos álláspontot, és kitartott saját elmélete mellett. 2008-ban pedig ő maga állította le a magánnyomozást (melynek részeredményeiről azóta sem nyilatkozott), Diana gyermekeire való tekintettel.

Emiatt egy picit mindig ott marad az emberben a kétely a tragédiával kapcsolatban…

Szólj hozzá