Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ha nem fideszes a polgármester, nincs pénz

2017-ben az Óbaroki polgármester egyetlen utat lát járhatónak, hogy faluja némi pénzhez jusson, ha lemond és átadja helyét a Fidesz által kijelöltnek. Látja, hogy, ha ezt teszi, minden rendben lesz, hiszen csak a szomszédos településre kell néznie. Óbarok határos Felcsúttal.

Ha nem fideszes a polgármester, nincs pénz

Borbíró Mihály,

az Óbaroki a polgármester tisztségét 10 éve tölti be a helyiek megelégedésére. Április 6-án mondott le tisztségéről.  A 820 fős település vezetője azért döntött így, mert úgy érezte, független polgármesterként képtelen akár csak minimális pályázati források elnyerésére is. Pont ugyanannyit kaptak például az aszfalttal leszórt utak felújítására és a meleg-étkeztetésre alkalmas konyha iskolai kialakítására benyújtott pályázatukra – nulla forintot.

Borbíró Mihály lemondása előtt több helyen is azt nyilatkozta, hogy

„a községnek új vezető kell, aki le tud térdelni, bólogatni ha kell, szorgalmasan kilincsel, és élvezi a politika bizalmát.”

A településnek ma lényegében járdája sincsen. Nem úgy a szomszédos faluban, aminek az a különlegessége, hogy ott született a „kedves vezető”, így alanyi jogon jár neki ebben a kifordított világban pénz, paripa,fegyver. No meg stadion, kisvasút, sportcsarnok, szállodák, szóval: minden.

Az Átlátszó oknyomozó portál számításai szerint lakosonként átlagosan 104 ezer, összesen pedig 187 millió forintos uniós forrást kapott évente Felcsút 2007 és 2015 között. Míg Felcsút 40 millió forintot kapott járdaépítésre, addig Óbarok egész éves költségvetése mindössze 60 millió forint.

Ha nem fideszes a polgármester, nincs pénz

A leköszönő polgármester

lemondó nyilatkozatában már finomabban fogalmaz.

„Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseiből következő saját forrásaik elvonása a település saját erőből való fejlesztését, a lakossági adóteher jelentős növelése nélkül ellehetetlenítette. A község további fejlődésére egyetlen esélyt a 2020-ig tartó európai fejlesztési ciklusban elérhető pályázati források megszerzése jelentheti, ezért vissza kívánja adni a döntés lehetőségét a választópolgároknak, hogy olyan polgármestert választhassanak, aki a lehető legjobban képes lesz kihasználni a hazai és az uniós forrásokat is.”

A 2014-es választásokat a függetlenként induló Borbíró Mihály a szavazatok 67,98 százalékával nyerte meg a fideszes Stolcenberger Péterrel szemben, akire a szavazók 32,02 százaléka voksolt.

Ahogy a fenti példa mutatja, bizonyos számítások alapján a 32 % legyőzheti a 68%-ot! Magyarország erős, büszke ország! Erre?

Szólj hozzá