Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Habony Árpád figyelmébe: a náci kommunikáció sem volt tökéletes

A Habony Árpád nevével fémjelzett média-őrület által oly bőszen másolt náci propagandagépezet sem volt hibáktól mentes. Vegyük például azt az esetet, amikor fogalmuk sem volt róla, hogy egy zsidó gyereket mutogattak tökéletes árjaként a propaganda magazin borítóján. Egy berlini fotós túljárt Goebbelsék eszén.

Habony Árpád figyelmébe: a náci kommunikáció sem volt tökéletes

Habony Árpád – vagy az igazi éceszgéber – figyelmébe

A Sonne ins Haus náci magazin 1935. január 24-i számának borítójára egy tágra nyílt szemű, pufók arcú kislány fotóját tette azt állítva, hogy megtalálták a tökéletes árját. A kislány képe bejárta a világot, mindenki – aki hitt ebben az őrületben – azért rimánkodott, hogy a születendő kisded hasonlítson az etalonhoz.

Képeslapokon és óriásplakátokon bukkant fel az amúgy helyes kislány képe a náci Németország egész területén. Az igazságot csak a kiválasztottak tudták: a felsőbbrendűséget szimbolizáló kislány valójában zsidó volt.

A képet Hans Ballin berlini fényképész készítette 1934-ben Taft szülei számára. Eredetileg egy sima gyerekképnek szánták, Ballin azonban titokban benevezte a képet a magazin árja szépségversenyére, és meg is nyerte azt.

Taft szülei, Jacob és Pauline Levinsons 1928-ban érkeztek Berlinbe, csupán néhány évvel Hitler hatalomra kerülése előtt. A lett zsidó származású pár arról álmodott, hogy híres énekesek lesznek, az antiszemitizmus elhatalmasodásával azonban nem tudtak munkát találni. Egy kis lakásban nyomorogtak, amikor is a hamarosan híressé váló kislányuk 1934. május 17-én megszületett.

„Édesanyám az egyik legjobb berlini fényképészhez vitt el, aki egy csodálatos képet készített rólam”

– emlékszik vissza Taft. A büszke szülők bekeretezve tartották a képet otthonukban, és eléggé meglepődtek, amikor az egyik vendég közölte, hogy ismeri a képet a náci magazinból.

A tökéletesség másik arca

Pauline nem is akarta először elhinni, és arra kérte a vendéget, hogy hozzon neki is egy példányt a magazinból, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg az ő lánya van a borítón. Amikor meglátták a saját lányuk fotóját a náci magazin címlapján, rögtön felhívták Ballint, a fotós azonban nyugalomra intette őket.

Ballin elmagyarázta Taft idegösszeomlás szélén álló édesanyjának, hogy ő csak beküldte a legjobbnak tartott képeit a magazin versenyére, és persze, tudta, hogy Taft zsidó, de ennek ellenére jó poénnak találta az ő fotóját is benevezni. Azzal pedig, hogy pont ezt a képet választották ki, nevetségessé tette a nácikat. A győztest amúgy valószínűleg maga a propagandaminiszter, Joseph Goebbels választotta ki.

Aztán, amikor a fotó egyre népszerűbb lett, a szülőkben is nőni kezdett az elégedettség, hiszen nem volt mindennapos eset, hogy sikerült borsot törni a goebbelsi orr alá.

Végül Taft családja Kubába menekült, Taft pedig a ’40-es évek végén az Egyesült Államokban telepedett le, ahol férjhez ment és a New York-i St. John’s Egyetem kémia professzora lett. Most, 83 évesen még mindig az egyetemen tanít.

2014-ben Taft az eredeti magazin borítóját, amelyet még édesanyja vásárolt annak idején, az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontnak adományozta.

Most már tudok nevetni rajta, de ha a nácik annak idején rájöttek volna, hogy ki vagyok valójában, akkor már nem lennék életben.

Habony Árpád figyelmét felhívjuk arra, hogy még, ha valós lenne is a tudás, amit neki tulajdonítanak, akkor sem az övé a “bölcsek köve”, de ezt ő biztosan tudja, hisz egy ember minél okosabb, műveltebb, annál inkább tisztában van azzal, hogy mit nem tud.

(forrás: All That Is Interesting; akibic.hu)

Szólj hozzá