Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hadházy Ákos: Orbán-rendszere arra épül, hogy egy jól körülhatárolt kör megcsapolhassa a közpénzt

Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével a Magyar Narancs készített interjút. A terjedelmes beszélgetésből a korrupcióra vonatkozó részt szemlézzük kedves olvasóinknak.

Hadházy Ákos: Orbán-rendszere arra épül, hogy egy jól körülhatárolt kör megcsapolhassa a közpénzt
Hadházy Ákos: Orbán-rendszere arra épül, hogy egy jól körülhatárolt kör megcsapolhassa a közpénzt

A politikus a közelmúltban tartotta századik korrupcióinfóját.

Elmondta, amikor az első ügyeket bemutatta, a kormány annyival intézte el, hogy ezek csak egyedi esetek:

“De már ekkor látható volt, hogy a lopások legtöbbje azért volt kivitelezhető, mert arra épül Orbán – rendszere, hogy egy jól körülhatárolt kör rendszeresen megcsapolhassa a közpénzeket. Amikor ezt elkezdtem, nem voltam más, mint egy korábbi fideszes önkormányzati képviselő és egy állatorvos, aki saját maga képes volt minden apparátus nélkül kinyomozni zűrös kormányzati ügyeket. A leplezetlenséget és szervezettséget akartam a sorozattal szemléltetni, és úgy érzem, ez sikerült.”

Úgy gondolja, sokat tett azért, az emberek többsége tudatában van annak, hogy egy felülről szervezett és soha nem látott méretű korrupciós spirálban vagyunk:

“A száz alkalom alatt eljutottunk a bűnök legmélyebb bugyraiba is: nehéz másképpen értelmezni azt, amikor Lázár János feleségéhez köthető alapítvány furcsa körülmények között kap 1, 2 milliárd pályázati pénzt, vagy mások az éhező gyerekek segélycsomagjait dézsmálják manipulált közbeszerzéssel. És persze elértünk a legfelsőbb szintekig is: ott vannak Kósa Lajosékhoz köthető vállalkozások furcsaságai és az, hogy Tiborcz István korábbi cége hasított a számára előkészített közbeszerzéseken.”

Hangsúlyozta,

a Fidesz által szándékosan eltorzított rendszerben, a hatóságok igencsak gondban vannak, amikor egy politikai ügyben, érdemben kellene lépniük:

“A legfontosabb, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy dézsmálják Orbán körei a közpénzt.” / ……. /   ” Információim szerint az OLAF vizsgálódik Farkas Flórián ügyei és az Öveges-program miatt is, mert a napnál világosabb, hogy ezek szálai is a legfelsőbb politikai körökig vezetnek. Közben a magyar ügyészség működését jól mutatja, hogy sem ezekben, sem pedig több más egyértelmű csalássorozatban nem képesek megnevezni a gyanúsítottat.”

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az unióban kezdik megérteni, hogy Orbán Viktor rendszerének egyik alappillére a köz-, így az uniós pénzek lenyúlása:

“…az látszik, hogy az Európai Uniónak komoly aggályai vannak Orbán Viktor kormányával szemben, talán ennek is betudható, hogy lelassultak az utalások, nagyon sok EU-s forrás ragadt be, így az állam arra kényszerül, hogy saját maga előlegezze meg a már elnyert pályázatok egyes kifizetéseit. Polt Péter legfőbb ügyész ezért sem tehette meg, hogy most ne indítson nyomozást Tiborcz ügyében, mert ezzel minden eddiginél jobban kockáztatnák az uniós kifizetéseket.”

Elmondta, hogy mivel fogást nem találnak rajta, ezért jönnek a lejárató cikkek a kormányhoz hű médiában:

“Manapság már nem úgy intéznek el egy ellenállót, hogy leviszik egy Andrássy úti pincébe, ahol letépik a körmét és ráültetik egy forró kályhára. Napjaink kínzása a hazug és aljas lejáratás. Sokszor eszembe jut idősebb Antall József mondása: ” Ha az Alpoktól keletre az embert nem akasztják fel, a többi már részletkérdés,” ” 

...

Szólj hozzá