Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hajléktalanok – Az éjszakai fagyok miatt az éjjeli menedékhelyeken egyre többen vannak

Az elmúlt napokban, a hidegebb idő beköszöntével fokozatosan emelkedett a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága – tájékoztatta a Menhely Alapítvány az MTI-t.

Hajléktalanok - Az éjszakai fagyok miatt az éjjeli menedékhelyeken egyre többen vannak
Hajléktalanok - Az éjszakai fagyok miatt az éjjeli menedékhelyeken egyre többen vannak

Az alapítvány diszpécserszolgálatának adatai szerint hétfő éjszaka az országban átlagosan 84, a fővárosban 80 százalékos volt a kihasználtság.

Vas, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden férőhelyen aludt valaki. A segítő szervezetek pótágyakon, matracokon helyezik el a rászorulókat, ha már betelt a szálláshely.
Kiemelték, az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni. A diszpécserszolgálat napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről a +36 1 338 4186-os telefonszámon. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható az alapítvány honlapján, a menhely.hu oldalon.

A szolgálat a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez, segítenek az elhelyezésükben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan csaknem 4500 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken – írta a Menhely Alapítvány, amely arra kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élő emberekre, illetve a szomszédságukban ismert magányos emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a hideg időjárásnak.

Mindeközben eddig több mint 80 ember fagyott meg az utcán és lakásaikban.

A Kossuth téren hétfőn este gyertyagyújtással tisztelegtek annak a nyolcezer embernek az emléke előtt, aki a rendszerváltás óta Magyarországon megfagyott. Beer Miklós váci püspök nagyon fontosnak minősítette az egybegyűltek kiállását, áldását küldte a fagyhalált haltak jelképes sírja körül élőláncot formáló emberekre és fagyhalált halt embertársainkra – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF), mely együtt szervezte a megmozdulást a Minden Ember Számít Egyesülettel (MESZE)

Tavaly ősztől idén január 15-ig 81-en hűltek ki végzetesen.

A legújabb áldozat egy 50 éves férfi volt, aki a Kerepesi úton fagyott halálra egy élelmiszerbolt előtt ülve.

Újhelyi Sándor, a MESZE elnöke és Simó Endre, az MSZF alapítója azokat szólította a Kossuth téren elhelyezett jelképes sírhoz, akik lelkiismeretükkel és értékrendjükkel összeegyeztethetetlennek tartják azt a politikát és rendszert, mely eltűri a szabad ég alatt és a fűtetlen lakásokban évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalált. A Kossuth téren kb. 30-an gyűltek össze.

Beszédében Simó Endre, az MSZF alapítója kijelentette:

„Itt, a Kossuth téren lerántjuk az álarcot azokról, akik kereszténynek vallják magukat, de semmibe veszik mások életét! Keresztény értékekre hivatkoznak, de évről-évre emberek ezreit lakoltatják ki egyetlen otthonukból, sorsukra hagyva őket. Keresztény civilizációról papolnak, de szétválasztják a családokat, száz és százezrek életét teszik tönkre, még a létfenntartásukhoz szükséges minimumot is megtagadják tőlük. Gyermekeket hagynak éhezni, tömegesen nyomorba taszítanak embereket ahelyett, hogy megélhetéshez és fedélhez juttatnák őket.”

A szónok szerint kormánykörökben egyesek gúnyt űznek a Szentírásból, midőn nyíltan vallják, hogy – A szociális biztonság nem írhatja felül a jogbiztonságot,- Akinek nincs semmije, az annyit is ér, és – Azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni. Több mint egy millióan tengődnek havi 15-20 ezer Ft-ból, miközben a dúsgazdagok maroknyi csoportja több százmilliót vág zsebre havonta. Idézte Ferenc pápát, aki szerint „Hiú ábránd jóságot remélni azoktól, akik a gazdasági hatalmat birtokolják, vagy azoktól a mechanizmusoktól, amelyekre az uralkodó gazdasági rend épül”.

...

Szólj hozzá