Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hajós András: ha valaki hülye, az vessen magára, mikor átverik

Hajós András műsor vezetővel, zenésszel készült interjú, a zsurpubi.hu-n jelent meg. A beszélgetés legérdekesebb részeit szemléztük, ebből reméljük olvasóink is megismerik, hogyan gondolkodik a művész napjaink Magyarországáról.

Hajós úgy gondolja, a Fidesz kommunikációs stratégiájára mindig is jellemző volt, hogy előbb egy nagyot kell durrantani, azután majd meglátjuk, mi lesz két hónap múlva:

“Amikor elkezdődött a „szoftabb” migránsozás, amikor először felmerült a határon építendő kerítés terve, már akkor az ország nagyobb része tisztában volt vele, miről szól ez az egész. Egy olyan show-műsort nézünk mindannyian – ha akarjuk, ha nem – ami a Fidesz szavazóinak szól, de az már legyen az ő problémájuk, hogy miként veszi be a gyomruk, amikor a nagyvezér először ezt mondja, hogy menjünk jobbra, majd néhány hónapra rá azt hirdeti, hogy balra van a jó irány.”  /……./  ”  Hülye viszont ne legyen senki! Vagy ha valaki hülye, az vessen magára, mikor átverik. Itt a probléma az, hogy ennek a típusú mágiának, amivel tömeget lehet építeni és egy sztárkultuszt fenn lehet tartani, vannak olyan túlzásai, emocionális és irracionális elemei, amit a többség hazugságként, értelmetlenségként észlel. Azt hiszem, hogy amikor néha túlcsordul a hülyeség, illetve az események túllépnek a kormányzati propagandagépezet által eltervezett szinten, akkor oltani kell a tüzet.”

A közvélemény –kutatási számokról úgy gondolja,  van egy megosztott többség és egy egységes fideszes kisebbség:

” A Fidesz vezetői pedig reálpolitikusok, tehát nem is próbálnak újabb szavazókat szerezni, az eddig meg nem szólított rétegeknek új üzeneteket küldeni, őket megnyerni. Ezzel nem foglalkoznak, ebbe nem ölik az energiáikat. De ettől válik a módszer erkölcstelenné, hiszen csak a saját táboruknak beszélnek, miközben nem érdekli őket, hogy másokat vérig sértenek. Nem baj, ha egy csomó embert frusztrálnak, ha a politikai számításaik szerint így is jó lesz nekik a hatalmuk megtartása szempontjából. Aki ilyet tesz, nem hazafi. Az nem akar 15 millió magyar vezetője lenni, hiába szajkózza ezt a közhelyet. Az lemondott rólunk. Annak a matek fontosabb, mint mi, nem fideszes állampolgárok. “

Úgy hiszi, a közvélemény-kutatások az emberekben lezajló finom változásokról, a belső vívódásokról nem sokat tudnak elmondani. Nem mondja, hogy az emberek hazudnak a kérdésekre adott válaszaikban, bár ez is előfordulhat:

“Elég nagy számban lehetnek a várakozó álláspontra helyezkedők, akik azt mondják magukban, hogy: „Egyelőre figyelem, mi történik”. A lényeg, hogy a kisebbnek tűnő eróziók beérnek és összeadódnak, mert a Fidesz-élményt most esetleg megvásároló szavazók is eljutnak néha a kórházba, mert vagy a saját egészségükkel van probléma, vagy a nagymamát kell elkísérni vagy meglátogatni. Továbbá ők is utaznak a vonaton, illetve érzékelik, hogy nem mindig van munka, és milyen összeg és mennyi ideig jár annak, aki mondjuk munkát szeretne keresni. Tehát ami ma megy, az a végtelenségig nem folytatható, ebben teljesen biztos vagyok.”

Hajós András: ha valaki hülye, az vessen magára, mikor átverik
Hajós András: ha valaki hülye, az vessen magára, mikor átverik

Úgy látja, Karácsony Gergely jelenleg igen hatékonyan építi magát.

Az MSZP-vel között politikai szövetsége egy nagyon érdekes jelenség. Nem tudta ő sem, mint ahogyan az átlagos választók sem, hogy ez fog következni:

“Karácsony Gergely pedig kifejezetten államférfiúi attitűddel felismerte ezt a helyzetet. És mindez neki se jött rosszul. Szerintem ez nem a rossz értelemben vett hatalomtechnika, hanem egy jó értelemben vett államférfi jól kiszámított lépése. Lábmunka. Karácsony Gergely igyekszik megszólítani sok százezer MSZP-s szavazót, akiknek eddig nem volt kit választani, és én ebben semmi kivetnivalót nem találok. Pont szembemegy azzal, ahogy Orbán Viktor rendszere működik. Számára egy teljesen más típusú kettős állampolgárság létezik, mint amiről beszél, ugyanis vannak a fideszes magyarok, akik számítanak, meg a nem fideszes magyarok, akiket a matek alapján nyugodtan szembe lehet köpni bármikor. Karácsony Gergely éppen ezzel a hozzáállással kíván szakítani, amikor olyanokat is képviselni kíván, akik eddig nem az ő pártjára szavaztak.”

Hajós vállalkozott arra, hogy minősítse Orbán rendszerét, elmondja gondolatait mindarról, amiben ma élünk:

“A mai rendszert a „hódoltság korának” nevezném, ugyanis ennek a szónak a történelmünkből adódóan számos olyan jelentésrétege van, ami illik napjaink Magyarországára, jóllehet ezt a kifejezést általában a törökök általi megszállás időszakára szokás alkalmazni. Azért képzelem, hogy helyesen írja le a mostani állapotokat, mert úgy gondolom, hogy Orbán Viktor fejében is valami hasonló elképzelés élhet. Szerintem ő Bethlen Gábornak hiszi magát, Erdélyország fejedelmének, aki a törökök, muszkák és Habsburgok szorításában nem mindig a legerkölcsösebb módon őrizte és védte meg országa függetlenségét, hanem taktikázással, zsarolással, ízléstelen politikai húzásokkal. “

A korrupcióval kapcsolatban elmondta, az zavarja, hogy ilyen rettenetes mértékű pénzeket nem úgy osztanak el, hogy az a köz javát szolgálja:

“Engem a „lopásozás” zavar. Az, hogy a dühünket annyival kiadjuk, hogy „Ezek lopnak!” A történetben mélyen, strukturálisan és hosszútávon történelmileg nem az a felháborító, hogy esetleg az történik, hogy Orbán Viktor odaadja a pénzt és a hasznot Mészáros Lőrincnek, aki ezt berakja egy svájci bankba, majd pedig Orbán öregkorában a saját kerti ATM-jéből szürcsöli az aranyat, hanem az, hogy ez a feudális hűbéri rendszer azt öli ki, ahogyan az egésznek működnie kellene. A versenyt öli ki a hódoltatás és a pénzügyi csicskáztatás, és nem tudom, hogy ez miért nem világos mindenkinek. Néha picit azt érzem, hogy ez az, ami valóban dühít, nem az, hogy itt most konkrétan mit csinálnak, mert az csak szimpla emberi gyarlóság.”

...

Szólj hozzá