Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

HAMIS A KAJA – NE HIGGYEN A SZEMÉNEK!

Az élelmiszer-hamisítás volt a tavalyi év siker-sztorija, világviszonylatban a negyedik, az Európai Unióban a második legnagyobb üzletnek bizonyult. Amikor egy termék megvásárlásánál elsődleges szempont az ár, gyakran eshetünk áldozatul ennek a kábítószer-kereskedelem után legjövedelmezőbb iparágnak.

hamisitvany576x356

Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a több mint 47 tonna hamis vagy gyenge minőségű élelmiszert és 107 ezer liter egyéb terméket vont ki a forgalomból a Nébih az élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi műveletben.

Nagy kérdés, hogy mitől számít hamisnak egy adott termék. A szakértő értelmezésében:

„a termék összetevőit mindig az eredeti gyártmánylapjával hasonlítjuk össze, amelyik élelmiszernek az egyik alapanyagát kiveszik vagy mással pótolják, az hamisított.”

Arról nem beszélt a riportalany, hogy ugyan ezek a termékek nem mindenben egyeznek pontosan az eredetivel, de ettől nem feltétlenül károsak az egészségre. Kivonásuk azért történik, mert megtévesztő a címkézésük.

Czuczor Ákos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) főosztályvezető-helyettese kiemelte:

„minél több illegális terméket von ki a NAV a magyar piacról, annál több legálisan dolgozó kereskedő értékesítheti az áruit, és ez adóbevétel-növekedést is hoz.”

Tudatos vásárlóként ne dőljön be annak, ha valami a megszólalásig olyan, mint kedvenc portékája, legyen résen, ha a megszokott ár töredékéért kínálják.

Szólj hozzá