Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Harc a jogállamért Frissítve!!!

BRÉKING!

Megszólalt az ügyben Deutsch Tamás, a Fidesz Európai parlamenti képviselője.

Soros György Brüsszelben egy gazdasági fórumon mondott vitaindító beszédet. Kifejtette, hogy veszély fenyegeti az Európai Unió létét, a kontinensnek számos kihívással kell megküzdenie, ezért mielőbb mélyreható átalakítások kellenek.

Deutsch budapesti sajtótájékoztatóján így fogalmazott:

“Ha harc, hát legyen harc!”

A képviselő szerint Soros György hosszú ideje hadüzenet nélküli háborút folytat Magyarország kormánya ellen. Deutsch szerint állítását Soros mai előadása is bizonyítja.

——————-O—————–

Soros szerint  az EU-t ellenséges erők veszik körül:

Vlagyimir Putyin elnök Oroszországa, Recep Tayyip Erdogan államfő Törökországa, Abdel-Fattáh esz-Szíszi Egyiptomja és a Trump féle Egyesült Államok.

A belső kihívásokról szólva azt mondta, hogy a közösség elavult szerződések alapján működik, valamint hogy részben az Európa-ellenes pártok térnyerésének következtében egyre többen ellenségként tekintenek az EU-ra.

Soros véleménye szerint alapvető reformok kellenek a nehézkesen, lassan működő Európai Unióban ahhoz, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát és a tagállamok ne akarják újból megerősíteni a szuverenitásukat.

    “Három  területen elengedhetetlen a jelentős előrelépés. Az első a menekültválság, a második a területi dezintegráció, ahogy azt a Brexit példája mutatja, a harmadik pedig a gazdasági növekedésre vonatkozó stratégia hiánya”

 Az üzletember szerint a Brexit

rendkívül káros mindkét fél számára, az EU-nak azonban nem szabad “megbüntetnie” az Egyesült Királyságot, inkább katalizátorként kellene felhasználnia a folyamatot az átfogó reformokhoz. Bár ez most elképzelhetetlennek tűnik, a reformfolyamat sikere nyomán a britek akár még vissza is vonhatják a döntésüket a kiválási folyamat lezárulása előtt.

Soros arról is beszámolt, hogy látni vél ma egy olyan “sorsfordító momentumot”, amely pozitív hatást gyakorolhat az EU-ra. Ez a fentről lefelé irányuló, illetve az alulról felfelé építkező demokratikus megközelítés kombinációját követeli meg, és mindkét téren látni előrelépést.

“Van esélye az unió újjászületésének, de ez nem  történik meg  önmagától”

Mint mondta, sok alulról felfelé építkező mozgalom működik napjainkban a tagállamokban, s ezek között kitért a Fidesszel szembeni magyarországi fellépésre is, az Orbán Viktor miniszterelnök által létrehozott “maffiaállam megtévesztéseivel és korrupciójával” bátran szembeszegülő magyarokat méltatva.

Hangsúlyozta, hogy

 “a nyílt társadalmak megvédéséhez nem elég bízni a jogállamban, ki is kell állni azért, amiben hiszünk”.

 Leszögezte, hogy demokráciát

nem lehet kívülről bevezetni, azt az embereknek kell kikövetelniük és megvédeniük, ugyanakkor üdvözölte az európai intézmények “erélyes fellépését” a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokkal szemben.

Soros György kijelentette, hogy Orbán Viktor a mostani intézkedéseit

“személyes konfliktusként próbálja beállítani” és ádáz propagandakampány célpontjává” tette őt.

A miniszterelnök a magyar szuverenitás védelmezőjeként állítja be magát, engem pedig egy spekulánsnak, aki a pénzével ellenőrzése alá akarja vonni Magyarországot annak érdekében, hogy abból hasznot húzzon.

“Ez az ellentéte annak, aki vagyok”

hozzátéve, hogy a magyar kormányfő

“személyes ellenségeskedéssé kívánja alakítani az ideológiai különbségeket”,

ő azonban ennek határozottan ellenáll.

 Soros György kiemelte,

hogy az általa alapított Közép-európai Egyetem (CEU) sorsa még nem dőlt el Magyarországon, de reményének adott hangot, hogy

“az akadémiai és az egyesülési szabadság elkötelezett védelmezésével végül sikerül mozgásba hozni az európai igazságszolgáltatás lassan őrlő malmait”.

Az Európai Bizottság rendezvényén szakértők mellett több uniós biztos és európai parlamenti képviselő is részt vesz.

A Nyílt Társadalom Alapítványokat létrehozó nagy befektető szerdán érkezett a belga fővárosba, ahol a bizottság pénzügyi, migrációs és humanitárius segítségnyújtásért felelős tagjával tárgyalt.

Soros György beszédének Magyarországot érintő részét, a mai kormányinfón Lázár János felháborodottan utasította, vissza, a miniszternek láthatóan különösen  Soros  “maffiaállamozása” fájt.

Szólj hozzá