Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hazai és világsztárok, akiktől idén búcsúztunk

2017 sem múlt el gyász nélkül, képeken a hírességek, akiket megsirattunk. A híradó készítette ezt az összeállítást, amit módosítás nélkül közlünk, és egyúttal búcsúztatjuk Őket.

Ebben az évben is megannyi magyar és külföldi kiválóságtól búcsúztunk. A magyar zenei világot pótolhatatlan veszteségek érték, ahogyan a külföldi zenei élet kiválóságai és Hollywood sztárjai közül is többektől elköszöntünk. Kivétel nélkül mindannyian sok örömet szereztek munkásságukkal, rájuk emlékezünk most.

Közülük is megemlítjük:

Fenyő Miklós (j) és Kékes Zoltán a színpadon, a Hungária szuperkoncertjén még 1995-ben (Fotó: MTI/ Bruzák Noémi)
Fenyő Miklós (j) és Kékes Zoltán a színpadon, a Hungária szuperkoncertjén még 1995-ben (Fotó: MTI/ Bruzák Noémi)

Kékes Zoltán

A Hungária együttes egykori gitárosa január 20-án, 67 éves korában hunyt el. „Több mint tíz éven át zenéltünk együtt, rengeteg közös emlék kötött össze minket. Bár az elmúlt években ritkán találkoztunk, leginkább akkor, amikor a Dolly Rollnak és a Nova Kultúr Zenekarnak közös fellépése volt. Nagyon közel állt hozzám, mintha egy családtagot veszítettem volna el” – emlékezett meg róla Novai Gábor, a Nova Kultúr Zenekar basszusgitárosa.

Aradszky László táncdalénekes MTI Fotó: Vigovszky FerencAradszky László táncdalénekes (Fotó: MTI/Vigovszky Ferenc)

Aradszky László

Aradszky László táncdalénekes, a hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója volt, váratlanul, otthonában hunyt el október 8-án. „Nyugodtan mondhatom, hogy az énekesek közül ő volt a legjobb barátom. Néha csipkelődtünk, cukkoltuk egymást, de ez inkább a külvilágnak szólt, mert nagyon szerettük egymást” – mondta Koós János énekes a tragédia kapcsán.

Som Lajos basszusgitáros, a legendás Piramis együttes tagja még 2006-ban. Fotó: MTI/ Illyés TiborSom Lajos basszusgitáros, a legendás Piramis együttes tagja még 2006-ban (Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

Som Lajos

A Piramis együttes egykori vezetője, basszusgitáros, dalszerző évtizedek óta betegeskedett, 70 éves korában október 30-án hunyt el. „Elképesztő energiával tudta képviselni a Piramist. Nyolc éven át végig ő volt a zenekar vezetője, szinte mindent ő intézett, a hátán vitte a csapatot” – idézte fel Gallai Péter zenész.

Fábián Juli. Fotó MTI/Kálmándy FerencFábián Juli (Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

Fábián Juli

Fábián Juli a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt, aki a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójában, A Dalban, a Like A Child című dallal. Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 16-án Budapesten hunyt el családja, barátai és zenésztársai körében. „Ég veled Fábián Juli! Nyugodj békében! Szívünkben a hangod, a lényed élni fog tovább!” – emlékezett meg róla Tóth Gabi énekes.

Külföldi hírességek közül pedig tőlük búcsúztunk:

John Hurt. Fotó: MTI/EPAJohn Hurt. Fotó: MTI/EPA

John Hurt

John Hurt január 27-én otthonában hunyt el 77 évesen. Öt évtizedet felölelő színészi pályafutása során több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők, játszott a többi között A nyolcadik utas: a Halál és az Űrgolyhók című filmben is, a Harry Potter-sorozatban pedig ő alakította a varázspálca-készítő Ollivandert. „Mindannyiunk számára inspiráló volt. Remélhetőleg tehetsége még sok színészre, nagyon sokáig hatással lesz” – fogalmazott halála után Vincent D’Onofrio színész.

Bill Paxton. Fotó: MTI/EPABill Paxton (Fotó: MTI/EPA)

Bill Paxton

Műtéti komplikációk következtében 61 évesen, február 25-én hunyt el Bill Paxton amerikai filmszínész, akit olyan produkciókból ismer a közönség, mint az Apollo 13, a Titanic vagy a Terminátor. „Akik ismerték, mind érezték a művészet iránti szenvedélyét; melegszívűségét és kiapadhatatlan energiáját pedig letagadni sem lehetne” – közölte családja gyászjelentésben.

Chuck Berry. Fotó: MTI/EPAChuck Berry (Fotó: MTI/EPA)

Chuck Berry

Chuck Berry 90 évesen március 18-án hunyt el. Ő volt a rock and roll atyja, a jellegzetes gitárintró kitalálója, a zenész, aki nélkül nem lett volna sem Elvis, sem a Beatles, sem a Rolling Stones. „Ha más nevet kellene adni a rockzenének, az a Chuck Berry lenne” – mondta róla John Lenon.

Michael Parks. Fotó: Getty ImagesMichael Parks (Fotó: Getty Images)

Michael Parks

Michael Parks amerikai színész 77 éves korában, május 9-én halt meg. A Twin Peaks-tévésorozat és a Kill Bill-filmek sztárja, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Quentin Tarantino, Robert Rodriguez és Kevin Smith.  „Michael volt és immár örökké marad is a legjobb színész, akit valaha ismertem. A Veszett világot és az Agyar című filmet is kifejezetten neki írtam, annyira szerettem a játékát” – idézte fel Smith.

Roger Moore. Fotó:MTI/ Földi ImreRoger Moore (Fotó:MTI/ Földi Imre)

Roger Moore

Roger Moore, az Angyal – Simon Templar – és James Bond egykori alakítója, aki a Minden lében két kanál című krimisorozat egyik főszereplőjeként Tony Curtisszel alkotott felejthetetlen párost, 89 évesen hunyt el május 23-án. “„Vicces volt, minden körülötte lévő emberrel törődött, megmutatta nekem, milyen egy igazi filmsztár. Ő az én Bondom” – nyilatkozta megrendült kolléganője, Jane Seymour színművész.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el

...

Szólj hozzá