Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Heathrow repülőtér bizalmas biztonsági adatai hevertek a nyílt utcán

Egy munkanélküli férfi ballagott a könyvtár felé a nyugat-londoni Queen’s Parkban az Ilbert Streeten, amikor a járda melletti falevelek között megpillantott az USB sticket. Magához vette, majd néhány nappal később a könyvtárban megnézte mit talált. Az első, amit meglátott, II. Erzsébet királynő Heathrow repülőtérre vezető útvonalai voltak.

 

A londoni Heathrow repülőtér bizalmas biztonsági adatai hevertek a nyílt utcán
Képünk csak illusztráció (forrás: Wikimedia)

A Heathrow biztonsági protokollja

London legnagyobb, és Európa egyik legforgalmasabb légikikötőjének szinte a teljes biztonsági protokollját tartalmazta a stick, 76 dossziénak megfelelő mennyiségű titkos, és bizalmas adatot.

Amikor a derék munkakeresőnk ezzel szembesült a könyvtárban, azonnal kivette a sticket az számítógépből, és bevitte azt a  Mirror szerkesztőségébe. Igen, valóban nem a Metropolitan Police, vagy más hatóság kezébe adta a fontos adatokat. Úgy gondolta, hogy az egyik legnagyobb brit bulvárlapnál biztosan megfelelő kezekbe kerül majd. A Sunday Mirror részletesen meg is emlékezett ez eseményről, amit aztán szinte a teljes sajtó át is vett. Természetesen a szerkesztőség ezután eljuttatta az adathordozót az illetékes helyre.

Azonnali vizsgálatot rendeltek el az ügyben

A pendrive nem csak a királynő és kísérete útvonalát tartalmazta, hanem azt is, hogy a repülőtérre érkezve milyen biztonsági intézkedések lépnek életbe. Továbbá azt, hogy Őfelsége és kísérete pontosan hol várakozik a beszállásig. Ezt az udvarhoz közelálló hírportál is megerősítette.

Fellelhető volt még a brit kormány tagjainak, magas rangú külföldi delegációknak megjelenése esetén életbe lépő eljárás pontos leírása is.

Olvasható volt rajta a London City és a Heathrow között negyedóránként közlekedő Heathrow Express alagúthálózata, valamint a teljes zártláncú kamerahálózat sémája.

És ami talán mindent visz, a Heathrow-t terrortámadásoktól védő biztonsági egységeinek járőrútvonalai, járőrözési menetrendje, valamint az, hogy a reptér egyes érzékeny részeibe pontosan milyen belépő szükséges (!).

A Heathrow szóvivője bejelentette, hogy azonnali sürgős vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Egyben a repülőtér felülvizsgálta az érvényben lévő biztonsági eljárásait is. A szóvivő elmondta:

„A Heathrow működésének prioritása az utasok, és a kollégáink biztonsága. Megvizsgáltuk az összes biztonsági tervünket, és kijelenthetjük, hogy a Heathrow biztonsága szavatolt. Elindítottunk egy belső vizsgálatot annak megállapítására, miként kerülhettek ki ezek az adatok, és hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.”

A londoni Heathrow repülőtér bizalmas biztonsági adatai hevertek a nyílt utcán
Képünk csak illusztráció (forrás: Wikimedia)

Nem példa nélküli az eset

Az illetékes hatóságok azt is vizsgálják, hogy magára az adathordozóra hol, és hogyan kerültek bizalmas adatok, 2,5 gigabájtnyi mennyiségben, titkosítás nélkül. Továbbá annak is igyekeznek a végére járni, hogy továbbításra kerülhettek-e a fájlok.

Mint ismeretes, jelenleg Nagy-Britanniában a második legmagasabb fokú terrorkészültségi szint van érvényben, hasonlóan a korábbi időszakhoz. A Heathrow-n csak a tavalyi évben 75,7 millió utas fordult meg, ami Nagy-Britannia teljes lakosságánál tízmillióval több. Ennek fényében érthető, hogy az adatok nyilvánosságra kerülése mekkora veszélyt jelent.

Előfordult már korábban is olyan malőr, hogy az Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) titkos elemzését sárga borítékban egy vasúti fülkében felejtette egy kormány-tisztviselő.  A jelentés minden egyes oldala titkosító pecséttel volt ellátva, és csak szűk kör ismerhette meg.

Érdekes módon, az azt megtaláló sem a rendőrségre, hanem a BBC-nek adta le a borítékot. A hírügynökség juttatta aztán el a Scotland Yardra, a tartalmát titokban tartva.

A londoni Heathrow repülőtér bizalmas biztonsági adatai hevertek a nyílt utcán
Képünk csak illusztráció (forrás: Pinterest)

Szólj hozzá