Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hegedűs Zsuzsa eszik, iszik, egy év alatt másfél milliós számláját fizettük ki helyette

Orbán Viktor éjt nappallá téve értünk magyarokért dolgozik, nem csoda hát, hogy segítőkre van szüksége. Számszakilag tizenhét miniszteri biztos lesi a parancsait. Ám az egyenlők között is van egy, aki biztosan a legjobban lesi, mert rekordfizetéssel honorálják. Ő Hegedűs Zsuzsa, aki nettó 920.000.- közpénz-forintot kap havonta.

Hegedűs Zsuzsa eszik, iszik, egy év alatt másfél milliós számláját fizettük ki helyette
Fotó: kettősmérce

Ő találta ki Orbánt

Hegedűs Zsuzsáról a társadalmi felzárkóztatásról és a társadalmi konfliktusok kezeléséről ad tanácsokat a miniszterelnöknek, és emellett egy gyerekéhezés ellen küzdő alapítványt is vezet. Ő az a Hededűs Zsuzsa, aki  itt ott társaságokban még ma is azzal dicsekszik, hogy:

„ Tévedés ne essék én találtam ki Orbánt.”

Arról, hogy idén merre dorbézol, még nincs adat, de 2016-ban másfél millió forintot költött éttermi számlákra és vendégfogadásra a minisztérium költségére. Tette mindezt úgy, hogy nyoma nem maradt annak, hogy kiket és miért vendégelt meg az ország jobbítása érdekében.

A 444.hu a minisztériumot és Hegedűs Zsuzsát is hiába kérdezte, a minisztérium egyáltalán nem válaszolt, Hegedűs pedig csak annyit, hogy szeptemberben kampányba kezd, addig semmilyen kérdésről nem nyilatkozik egyik médiának sem.

 Maximális fizetésemelés

A bölcsész végzettségű Hegedűs 1976-ban emigrált Franciaországba, ott szociológiából doktorált, majd kutatóként azt vizsgálta, hogyan lehet megállítani társadalmi leszakadást. A Fidesz 2010-es győzelme óta Orbán Viktor fizetett tanácsadója, de kapcsolatuk kezdete a ködös múltba vész.

Hegedűs munkájáért az első négy évben megbízási szerződés alapján fizetett neki havi bruttó egymillió forintot a Miniszterelnökség. A 2014-es választások után Orbán miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki, így előbb a Lázár János által irányított Miniszterelnökség alkalmazottja lett, majd – a megbízottak többségéhez hasonlóan – átkerült a Rogán Antal vezetésével 2015-ben felállt Miniszterelnöki Kabinetirodához. Azóta a megbízottak fizetését törvény szabályozza: legfeljebb az államtitkári fizetést kaphatják meg, ami alapesetben bruttó 997 200 forint.

Hegedűs Zsuzsanna a minisztériumoktól kapott adatok alapján jóval magasabb fizetést kap, mint a többiek, a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint tavaly még nettó 708 012 forintot kapott, ez idén nettó 920 373 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a bruttó fizetése egymillió forint felett lehet, ami magasabb, mint a megbízottaknak adható államtitkári alapfizetés. Azt a minisztérium többszöri kérdésre sem árulta el, hogy Hegedűs bruttó illetménye hány forint és a fizetésemelés okáról sem közöltek semmi. A miniszternek azonban lehetősége van az államtitkári alapfizetést növelni vagy csökkenteni. Ennek maximális mértéke 30 százalék, Hegedűs pedig épp ennyivel kap több fizetést, mint tavaly.

Hegedűs már többször kényszerült magyarázkodni 2010 óta a fizetése miatt. Néhány hete azt mondta a Heti Válasznak, hogy szerinte nincs ebben semmi különös:

“Mi a sztori? Jóval kevesebbet keresek, mint amennyi a franciaországi kutatói fizetésem volt, amit a hazai szerepvállalásom miatt hagytam ott 2010-ben. A köztisztviselői bértábla által meghatározott fizetésből élek”.

Minden Gyerek lakjon jól, de azért először Hegedűs

A miniszterelnöki megbízottak a havi fizetésükön kívül egyéb juttatásokra is jogosultak: a minisztériumtól irodát, munkatársakat kapnak, kérhetnek autót, lakást, fizetik a munkával kapcsolatos utazásaikat, és a reprezentációs kiadásaikat.

A reprezentációs kiadások elszámolását az adótörvények szabályozzák, illetve jogszabály kötelezi a minisztériumokat is, hogy az ilyen költségek felhasználásáról részletes előírást készítsenek. A Miniszterelnökségen ennek megfelelően meghatározták, hogy a munkával kapcsolatos éttermi fogyasztáson kívül például sajtótájékoztatókra, rendezvényekre, konferenciákra lehet bevásárolni a keretből.

Azt is felsorolták, hogy mit lehet venni: kávézáshoz és teázáshoz való dolgokat, ásványvizet, üdítőket, bort és pezsgőt, édes és sós aprósüteményeket és rágcsálni valókat, gyümölcsöt, virágot, szalvétát és eldobható evőeszközöket.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda – ahol Hegedűs hivatalosan ténykedik – reprezentációs költésekről szóló szabályai nincsenek benne a Hivatalos Értesítőben, és a 444.hu kikérésére semmit sem reagáltak.

Hegedűs csak tavaly másfélmillió forintot költött éttermi számlákra és vendégfogadásra, miközben a kormányzati honlap hírei és az MTI hírarchívuma szerint nem tartott sajtótájékoztatót, és olyan konferenciának, rendezvénynek sincs nyoma, amit ő rendezett.

Ebből az következhet, – ha más magyarázattal nem szolgál – hogy egymaga ette fel a havi 136.000.- forintot. Ha így van, jó étvágya van a tanácsadó hölgynek. Csak emlékeztetőül idézzük ide alapítványa nevét: “Minden Gyerek Lakjon Jól”

Kedves Zsuzsa velük mi lesz, ki gondol rájuk rongyrázás közben?

(forrás:  /444.hu)

Kapcsolódó cikkeink

Orbán megbízottja  megszüntette a gyermekéhezést

Hetvenezer gyerek éhezik a nyári szünidőben

 

Szólj hozzá