Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Heineken vörös csillag nélkül – Reszkess magyar söripar, megvéd a kormány

Szeptember végén több más, nagy látványértékű, de valójában semmitmondó  multiellenes rendelkezés mellett megszavazhatja a parlament a vörös csillag miatt  lex Heinekenként elhíresült törvénytervezetet is.

Heineken vörös csillag nélkül – Reszkess magyar söripar, megvéd a kormány
Illusztráció. Pixabay

Vörös csillag, hulló csillag?

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa szerint az Európai Bizottság elfogadta az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmát, a jogi akadályok tehát elhárultak.  Összel érkezhetnek más piaci intézkedések is, amelyek a multinacionális gyártók pozícióját rontanák a magyar sörfőzdék javára.

A miniszteri biztos szerint már csak az Országgyűlés döntésén múlik, hogy az összes önkényuralmi jelkép eltűnjön a termékekről, a reklámhordozókról és a szolgáltatásokból. Ugyanakkor az EB elvárása az, hogy a gyakorlatban nem lehet majd megkülönböztető a szabályozás egyetlen cég hátrányára sem.

A vörös csillag eltüntetése nem csak a Heinekent, de más márkát is érint. Ebbe a körbe tartozik a Milky Way, a San Pellegrino, a Redstar Jeans és a Converse is.

De kérdéses, hogy mi lesz a Bajnokok Ligája televíziós közvetítésével, ott hogy alkalmazzák a multiellenes törvényt, hiszen a Heineken a főszponzora az európai csúcsfocinak.

A korábban már  jól megrágott gumicsontról a hírek szerint a Fidesz szerdán kezdődő kihelyezett frakcióülésén is tárgyalnak. A kormány az ott elhangzottak alapján alakítja ki végleges álláspontját. minden esetre legalábbis szóban komoly multiellenes fellépés várható.

 Orbánék megint lebuktak

Szorosan a fenti  hírhez tartozik, hogy a multik ellen állandóan hadban álló kormány megint lebukott. Az MNO oknyomozása kiderítette, hogy az egész multiellenes kampány sima hazug szájkarate.

Az Orbán kormány jóval több pénz gyömöszölt a multik zsebébe, mint bármelyik előde. Ime a bizonyíték a számok nyelvén az MNO-ról:

Az adatokból azt látni, hogy a 2005–2010 között regnáló szocialista kormányok 111,7 milliárd forintnyi állami támogatást adtak a cégeknek beruházásaikhoz, cserébe azok 24 290 új munkahelyet hoztak létre.

A Fidesz korábban azzal vádolta a szocialista kormányokat, hogy a multik pártján állnak, a számok azonban ennek ellenkezőjét bizonyítják: a Fidesz bánt a legbőkezűbben a nagyvállalatokkal. Az Orbán-kormány ugyanis 2011–2016 között 164,9 milliárd forintnyi közpénzt juttatott a cégeknek, amelyek 1612,7 milliárd forintos beruházást valósítottak meg, és 25 092 új munkahelyet hoztak létre.

A 2010 óta regnáló Orbán-kormány tehát 47 százalékkal több pénzt adott a nagyvállalati szektornak, mint a szocialisták.

Kapcsolódó cikk

Lázár János nem sörös – Kubatov mellé lőtt a Fradi – Heineken haversággal?

Szólj hozzá