Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

“Az egész magyarországi zsidóság csalódott” – interjú Heisler András MAZSIHISZ-elnökkel

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke megkésve ugyan, de beleállt az Orbán-kormány bírálatába a gyűlölet- és antiszemitizmus-keltő kampánya miatt.

Heisler András

Heisler Izraelben tárgyal a történtekről

Heisler András a héten Izraelbe utazott, ahol az izraelinfo.com készített vele villáminterjút. Arról, hogy csalódottnak érzi-e magát azok után, hogy Netanjahu elnök véleménye merőben más a magyar helyzetről, így válaszolt:

“Nagyon csalódottak voltunk, amikor kijött az Izraeli Külügyminisztérium Amrani nagykövetet módosító állásfoglalása. Az egész magyarországi zsidóság csalódott volt.”

Látogatása során alkalma volt Jeruzsálemben magas szintű tisztségviselőkkel tárgyalni, akiknek elmondta mindezt. Arról, hogy mivel magyarázták az érthetetlen véleményváltoztatásukat, annyit mondott, hogy

“A miniszterelnök vezető politikai tanácsadójával beszélgettem. Nagyon őszintén feltártam a gondjainkat, nem udvarias protokoll-beszélgetés volt. Mindemellett és függetlenül a beszélgetéstől fontosnak tartom kijelenteni, hogy politikailag láthatóan fontos Izraelnek is a budapesti Netanjahu-Orbán találkozó. Izraelnek a Visegrádi Négyek, mint Európai Uniós országok támogatása miatt, Magyarországnak pedig a politikai legitimitás emelése miatt fontos. Egyrészt magyar állampolgárként, másrészt zsidó emberként várjuk a találkozót.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte várható-e hasonlóan kirekesztő, antiszemita plakátkampány Orbán Magyarországán, így felelt:

“Antiszemita plakátkampány nem lesz, minden más lesz, mert bonyolult az élet, nem várok semmi véglegeset. Ez a plakátkampány rossz irány volt, mi ennek hangot adtunk mikor igyekeztem egyenesen fordulni a miniszterelnök felé. Levelében hamar válaszolt nekem.”

Orbán levele

Heisler az ominózus levélről elmondta, hogy

“Alapvetően az egész válasz a kormány kommunikációjának az elemeit foglalja össze, az utolsó mondat kivételével. Az egy új elem volt, számítana a mi támogatásunkra. Kicsit meglepett, hiszen személyes találkozásunkkor átadtam a miniszterelnökünknek egy anyagot, amelyben tételesen felsoroltam, hol és mely témákban állt ki, vagy támogatta a MAZSIHISZ közvetlenül – ráadásul hatékonyan – a magyar kormány munkáját. Saját értékeink mentén továbbra is hajlandóak leszünk a támogatásra.”

Beszélt arról is, hogy érzése szerint érezhetően nőtt az antiszemitizmus a kampány hatására.

(forrás: izraelinfo)

“Ez a kampány aktivizálta a dolgokat. A beindítása óta, az antiszemitizmus növekedését érzékeltük, de még nincsenek statisztikai adataink. Sok mindenről beszélnek, vagy vitatkoznak az emberek, de ma számomra nem az a fontos, hogy a kampány milyen szándékkal készült, az sem, hogy Soros Györgyöt szeretjük, vagy sem, hanem az a fontos, hogy a zsidók ma félnek Magyarországon, és ezt egy zsidó vezető nem hagyhatja szó nélkül.”

Orbán hiába ígérte meg, hogy ez egyszer teszi a dolgát, és megvédi a zsidó állampolgárokat, a XXI. században ennek fel sem szabadna vetődni, mint tennivalónak.

Izrael felelősségéről annyit mondott, hogy

“A diaszpórának rendkívül nagy szüksége van arra, hogy Izrael védje a diaszpórát, figyeljen a diaszpórára, erősítse, segítse.”

A beszélgetést azzal zárta, hogy örömmel fogadja a Dohány utcai zsinagógában Orbánt és Netanjahut a Budapesti találkozójuk alkalmával.

Szólj hozzá