Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Herr Európa halálára

87 éves korában elment Helmut Kohl. Az egyen-nekrológok sora ugyanazt a dicshimnuszt írja, ezeket olvasva az embernek kezd olyan érzése támadni, hogy Kohl amolyan hibátlan, földre szállt angyal volt. Pedig nem, tőle sem álltak távol a tévedések, ő is követett el hibákat, de egy ember éppen a maga esendőségében a legszerethetőbb.

Helmut Kohltól,

az embertől  a politikustól, a német újraegyesítés atyjától, Angela Merkel felfedezőjétől, Orbán Viktor nagy barátjától, talán senki nem búcsúzott árnyaltabb szöveggel, fontosabb gondolatokkal, mint Léderer Pál, az egykor volt Népszabadság  Németország szakértője.

Úgy gondoljuk, akkor járunk jó úton, ha az ő facebook-posztjához csatlakozunk mi is.

87 éves korában ma reggel ( a poszt tegnapi) elhunyt Helmut Kohl:

16 évig volt az NSZK majd az újraegyesített Németország kancellárja. Ezzel rekorder a német kancellárok között. A “szovjet tömb” összeomlása, ami az NDK-t is maga alá temette, épp olyan időszakban érte a kereszténydemokrata vezetőt, amikor népszerűsége csökkenőben volt, ám ő jó érzékkel reagált, s bár kezdetben maga sem hitte el, hogy az újraegyesítés kézzelfogható közelségbe került (egyfajta laza konföderációt vízionált), amikor látta, hogy mind Gorbacsovval, mind Mitterranddal és az idősebb Bush elnökkel meg tud állapodni, rákapcsolt és egyesítette a két német államot. Másik maradandó teljesítménye az Európai Unió keleti bővítése folyamatának beindítása volt. Kohlt a politikai osztály számos tekintélyes képviselője lenézte, műveletlennek, érzéketlennek tartotta; pártját vasfegyelemmel vezette, ugyanakkor szemet hunyt a pártfinanszírozás törvénytelenségei fölött. Utóbb zseniálisnak bizonyult (persze nem saját szemszögéből) az a húzása, amellyel egy ismeretlen keletnémet politikus nőt, bizonyos Angela Merkelt szemelt ki utódjául. Kohl kifejezetten kedvelte Orbán Viktort, akit tekintélyével akkor is támogatott, amikor az már nem érdemelte meg; ilyen értelemben osztoznia kell a felelőségben a magyar demokratikus folyamat kisiklásáért.

Szólj hozzá