Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az a bizonyos „hét nap” – Diana halálának 20. évfordulója új megközelítésben

Emberek milliói hallgatták megdöbbenve a híreket 1997. augusztus 31-én. Diana, az imádott walesi hercegnő egy párizsi balesetben életét vesztette. A BBC az évforduló alkalmából dokumentumfilmet készített Diana, 7 nap címmel, melyben a baleset utáni 7 nap történéseit, elsősorban a két herceg – az akkor 15 éves Vilmos és 12 éves Harry emlékeit, érzéseit mutatja be. A film bemutatója 2017. augusztus 27-én vasárnap a BBC One csatornán volt.

Az a bizonyos „hét nap” – Diana halálának 20. évfordulója új megközelítésben
Károly herceg, Vilmos és Harry a temetésen (forrás: www.express.co.uk)

Diana és a média

Dianá-t imádta a média. A világ leggyakrabban fotózott nője volt. Mivel az emberek rajongtak érte, az újságok és a TV csatornák igyekeztek minden lépését követni. A hercegnőnek sokszor meggyűlt a baja a paparazzikkal, főleg élete utolsó időszakában már egyáltalán nem bújhatott el.

A halálának évfordulójára készített dokumentumfilmben fiai erről is nyilatkoznak: hogyan befolyásolta életüket a média, milyen elvárások voltak velük szemben… És most első alkalommal azt is elárulták, ők kamaszként hogyan élték meg mindezt. Harry herceg nyilatkozata szerint számára a legnehezebben feldolgozható tény, hogy azok az emberek, akik az alagútba kergették, még a baleset után is fényképeket készítettek, miközben a hercegnő a hátsó ülésen haldoklott…. “Azok az emberek, akik közvetlenül a balesetet okozták, segítség helyett inkább a haldokló asszonyról felvételeket készítettek”. Ezek a fotók meg is jelentek a későbbiekben.

Diana, 7 nap

Dianáról, életében és halála után is több könyv íródott és filmek is készültek. Mindegyik más-más megvilágításban mutatja be életét, helyzetét a királyi családban, válását, jótékonysági munkáját, az emberekhez való viszonyát. Ez a dokumentumfilm egy kicsit más. Augusztus 27-i bemutatását a BBC One nagyon tudatosan készítette elő. A beharangozót felkerülését követően néhány óra alatt több millióan tekintették meg. Egymás után érkeztek a hozzászólások, melyek többségéből az együttérzés olvasható ki, de van sok olyan megnyilvánulás is, melyek rosszallásukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy a média még 20 év múltán is foglalkozik a témával.

A film

Diana fiai a filmben elmondják, soha nem fogják tudni édesanyjuk halálát feldolgozni, de ez a 20 év elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy bemutassák, milyen mértékben változtatta meg nem csak a királyi család, hanem az egész világ életét. Vilmos hozzátette, akkoriban nem is értette, az emberek miért sírnak, amikor valójában nem is ismerik az édesanyját. Mára azonban már tudja: ez mindannak szólt, amit ő a világnak és ezzel együtt az embereknek adott élete során. A filmben természetesen szó esik Károly hercegről, akit sok kritika ért, de a két fiú egybehangzóan köszönetét fejezte ki neki azért, ahogy a legnehezebb napokban mellettük állt és támogatta őket. Hasonló a helyzet II. Erzsébettel is, aki egyszerre volt királynő és nagymama. Nagyon nehéz volt a két szerep között egyensúlyoznia. A baleset idején Balmoral-on töltötte szabadságát (jelenleg is ezt teszi). Nyaralását nem szakította meg, amiért nagyon sokan elítélték, de utólag visszatekintve a gyászoló gyerekek számára nagy segítség volt, hogy velük maradt és érzelmileg támogatta őket.

https://www.youtube.com/watch?v=luBxAYJ-m40

A film fogadtatása

A dokumentumfilm bemutatását követően özönlöttek a vélemények a közösségi oldalakon. A film újabb sebeket szakított fel, sokan sírták végig. Újra méltatták Diana szerepét és köszönetet mondtak a film készítőinek. Többek szerint Diana, ha láthatná a róla készült filmet, nagyon büszke lenne fiaira.

A dokumentumfilmet az Egyesült Államokban szerdán, augusztus 30-án mutatják be.

Egy dolgot leszögezhetünk: Diana olyan személyiség volt, akit 20 év után sem lehet elfelejteni.

Folytatása következik…

Szólj hozzá