Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hírnév, csillogás, átok és összeesküvés-elméletek – ez az Oscar

Magyar idő szerint vasárnap éjjel rendezik meg a 90. Oscar díjátadó ünnepséget. Mint ahogy minden évben, most is folynak az esélylatolgatások. Ki milyen ruhában jelenik meg? Lesznek-e meglepetések? Harmadszor is sikerül-e a magyaroknak a csoda? Az eredményeket még nem ismerjük, csak találgatunk. Egy biztos: az esemény nem csak a csillogásról szól. Vannak, akik szerint a díjon és a díjazottakon átok ül. És keringenek az összeesküvés-elméletek is.

Hírnév, csillogás, átok és összeesküvés-elméletek – ez az Oscar
Az arany szobrocska, amely akár átkozott is lehet (forrás: pixabay)

Összeesküvés-elméletek és átkok a csillogás mögött

Az Oscar-díjról először mindenkinek a csillogás és a divat jut eszébe. Van azonban az eseménynek egy másik oldala is: a díjátadáshoz több konspirációs elmélet és babona is kötődik. Ezekből mutatunk most be néhányat.

Valakinek dicsőség, másoknak átok

Többen hiszik úgy, hogy az arany szobrocska a színészi karrier csúcsát jelenti. Többen viszont azon a véleményen vannak, a díj nagyban befolyásolja a további karriert és a díj elnyerése után sokan csak kisebb szerepek jutnak. Többen a magánéletük összeomlásáról beszélnek.

A nagyság átka

Halle Barry 2002-ben nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat a Szörnyek keringője (Monster’s Ballot) című filmben nyújtott alakításáért. Ezzel ő volt a díj történetében az első afro-amerikai, akit ekkora megtiszteltetés ért. Az így befolyt összeg számára azt jelentette, hogy megválogathatja az elvállalt szerepeket, de utóbb kiderült, karrierjét negatívan befolyásolta. A színésznő az Oscar elnyerése után nem sokkal, 2004-ben már a legrosszabb színésznőnek járó díjat kapta a Macskanő (Catwoman) című filmben nyújtott alakításáért. A bukást többen a 2003-as Oscar gálán történtek rovására írják, amikor is Adrien Brody megcsókolta Halle Berry az Oscar átadóján. Az igazság talán soha nem derül ki.

Mások is jártak hasonlóan

Egy másik áldozat Mira Sorvino volt, aki 1995-ben nyerte el a legjobb mellékszereplőnek járó díjat Woody Allen filmjében, a Hatalmas Aphrodité-ben (Mighty Aphrodite) nyújtott alakításáért. Nem sikerült megismételnie a sikert 1997-ben, a Romy és Michell című filmben. Annak ellenére, hogy a film kultikus jelentőséggel bírt és a televíziók is sokszor programjukra tűzték, a kritikusok elismerését soha nem nyerte el és Mira a homályba süllyedt.

Átok vagy áldás?

Többször fordult elő a díj történetében, hogy amikor egy nő elnyerte a legjobb színésznő díját, férje, vagy partnere hamarosan megcsalta, vagy szakított vele. Átok sújtaná a díjazott színésznőket? Hasonló elmélet kering a legjobb női mellékszereplőkről is. A történet egészen a régi Hollywood-ig vezethető vissza. Bette Davis kétszer is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat (1936-ban a Veszélyes, 1939-ben a Jezebel című filmekért). Az Oscar elnyerése után nem sokkal elvált. Ugyanez történt Ginger Rogers esetében is, illetve ha a közelmúltat nézzük, Reese Witherspoon 2006-ban vált el Ryan Philippe-től a díj elnyerése után nem sokkal. És folytathatjuk tovább a sort Kate Winslet-tel és Sandra Bullock-kal.

Több konspirációs elmélet is kering

Az egyik Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Azt állítják róla, mivel több mint egy évtizedig várt a legjobb színésznek járó elismerésre, bosszút akart állni az Akadémián. Botránytól volt hangos a 2017-es gála. Tévesen a Kaliforniai álom (La-La Land) című filmet hirdették győztesnek, miközben a Holdfény (Moonlight)  volt az Akadémia valódi jelöltje. Többek állítása szerint a borítékok elcserélése mögött DiCaprio állt. Elvileg a győztesek neveivel csalni nem lehet.

Csalni tilos…

…és elvileg lehetetlen. Az Akadémia által kiválasztott neveket tartalmazó borítékokat két egyforma aktatáskában szállítják a díjátadó helyszínére. Tehát aki csalni szeretne, két borítékot kell kicserélnie. Ez a biztonsági előírások miatt szinte lehetetlen. Ennek ismeretében azonban még indokoltabb a kérdés: „vajon hogyan történhetett ekkora malőr 2017-ben?” A konspirációs elméletek azonban egyre másra születnek. Aki kíváncsi a részletekre, itt és itt olvashat róluk.

https://www.youtube.com/watch?v=GbLuMpTn_o8
Hírnév és ragyogás (forrás: wikimedia)

És vajon mit hoz 2018?

A Guardian filmkritikusa szerint a következő eredmény várható:

A legjobb film kategóriában: The Shape of Water

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (The Shape of Water)

Legjobb férfi főszereplő: Gary Oldman (Darkest Hour)

Legjobb női főszereplő: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában:  Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney ( I, Tonya)

És mi magyarok is szurkolhatunk, hiszen a kritikus szerint legjobb külföldi film kategóriában a Testtől és lélekről alkotói reménykedhetnek a győzelemben.

...

Szólj hozzá