Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A hirosimai áldozatokért szól a harang

Napra pontosan 72 éve dobták le az atombombát Hirosimára, majd három nappal később Nagasaki városára az amerikaiak a második világháborúban.

72 éve

Helyi idő szerint reggel 8.15 perckor egy B22-es bombázó, amit pilótája saját anyjáról nevezett el Enola Gay-nek, ledobta a Little Boy névre keresztelt atombombát.

A hirosimai Béke Emlékparkban minden évben megemlékeznek a várost ért borzalmas atomtámadásról. A hirosimai áldozatokért szól a harang, ahol  a megjelentek egyperces néma csenddel emlékeztek meg a szörnyű pusztításról.

“Itt, Hirosimában, megerősítem korábban tett ígéretemet, hogy mindent megteszek az atommentes világért és az örökké tartó békéért. Imádkozom az atombomba áldozatainak és a meggyilkoltak családtagjainak békéjéért, az itt megjelentekért és Hirosima lakosaiért.”

– mondta Abe Shinzo japán miniszterelnök, aki szerint országának kötelessége, hogy a nukleáris fegyverek felszámolásáért dolgozzon.

A robbanás körzetében minden a földdel vált egyelővé. Az áldozatok számát ma sem tudják pontosan. A hirosimai emlékművön több mint 61 ezer név szerepel, de egyes becslések ennek duplájára teszik az elhunytak számát. Három nappal később az amerikaiak Nagaszakira is ledobták az atombombát, ott újabb 80 ezer ember halt meg. Japán ezután feltétel nélkül megadta magát.

Szólj hozzá