Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A hóesést az elmúlt két év leghidegebb éjszakája követte az Egyesült Királyságban

Országszerte hol több, hol kevesebb hó esett az Egyesült Királyságban az elmúlt napokban. Az, hogy sok helyen megmaradt a hó az annak is „köszönhető”, hogy két év óta a szombati volt leghidegebb éjszaka.

A hóesést az elmúlt két év leghidegebb éjszakája követte az Egyesült Királyságban
A hóesést az elmúlt két év leghidegebb éjszakája követte az Egyesült Királyságban. (A kép csak illusztráció. Forrás: Pixabay)

A hó Skóciában okozta a legkomolyabb fennakadást

Az elmúlt héten a téli hideg, a fagyok és a hó sok helyen, de elsősorban Skóciában okozott közlekedési káoszt. Vasárnap az ország középső (Midlands) és dél-keleti (South East) részében még szórványosan esett a hó és helyenként komolyabb széllökések is tapasztalhatóak voltak. Az időjósok arra figyelmeztettek, hogy a nap végén már viszont inkább az eső fog esni. A hőmérséklet múlt éjszaka -13.5 fokra esett vissza egy highland-i faluban, Dalwhinnie-ben. de fagypont alatti hőmérsékletet mértek tegnap a London-Luton repülőtéren is.

A brit Országos Meteorológiai Szolgálat (Met Office) sárga figyelmeztetést adott ki a hó és a jég miatt Skóciában, Észak-Walesben és Dél-Angliában. A figyelmeztetés részeként a vasárnapi napra vonatkozóan folyamatosan jelezték, hol várható havazás illetve eső. Skóciában a hideg éjszaka miatt a havazás után leesett eső ráfagyott az utakra, és nagyon csúszóssá tette azokat. Az utak foltokban történő jegesedése főleg a gyalogos forgalmat akadályozta a járdákon, és kerékpárutakon. Emellett az autós közlekedésben a nem takarított mellékutakon volt fennakadás, illetve néhány busz és vonatútvonalat is lassabban sikerült akadály mentesíteni a zord időjárás következtében. A skóciai időjárás arra kényszerítette az autósokat, hogy ellenőrizzék az útvonalukat, mielőtt elindulnának, és gondoskodjanak felszerelésről arra az esetre, ha elakadnának. Skóciában több tucat iskolában pénteken már nem volt tanítás, míg máshol az időjárás miatt korábban hazaengedték a gyerekeket.

Az észak-walesi rendőrség a hó és a jég miatti rossz utakra figyelmeztetett, különösen a Snowdonia környéki útvonalakon.

Észak-Írországban vasárnap reggel 9-ig adtak ki sárga figyelmeztetést a jég miatt, az esőzések miatti sárga jelzés pedig délután 15 óráig volt érvényben.

A síelők viszont élvezték a havat, megrohamozták a „helyi síparadicsomokat”

A skót síelők tömegesen jelentek meg a hófödte területeken a hétvégén. Pénteken Glencoe-ban egy pár a hóvihar miatt a hegyek fogságába rekedt. A vihar a mentési munkálatokat is gátolta, így csak szombat reggel, helikopterrel tudták a párt kimenekíteni, és kórházba szállítani.

Rengetegen rohamozták meg a Glencoe Mountain lejtőit, valóságos tömeg volt a területen. A parkolók tele voltak, a későn érkezőknek már távolabb kellett hagyniuk az autóikat, és gyalog eljutni a sípályákra.

A meteorológusok szerint nem csak a hideg, de a gyorsan változó időjárás és hőmérséklet is szokatlan. Hó és eső felváltva jelentkezik, majd a hideg idő hirtelen enyhülését fagypont alatti hőmérséklet követi. A változékony, hideg idő a következő pár napban még biztosan kitart,de egyelőre sárga jelzést vasárnap este 6 óra után már egy területre sem adtak ki.

...

Szólj hozzá