Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ha én Rózsa volnék… A dal itt véget ér: Hoffmann Rózsa visszavonul a politikai életből

A hírek szerint Hoffmann Rózsa nem indul a 2018-as választásokon. A volt oktatási államtitkár neve nem szerepel majd a Fidesz-KDNP listáján. 2010-től dolgozott oktatási államtitkárként. Neve szorosan összekapcsolódott az oktatásügyben bekövetkezett változásokkal.  Az államtitkári posztot 2014-ig töltötte be. Jelenleg a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

Igazság, Pedagógusok, Alkotmánybíróság
A pedagógus életpályamodell kidolgozása nagyrészt Hoffmann Rózsa nevéhez fűződik (forrás: youtube)

Kaptunk tőle hideget-meleget, de főleg hideget…

Vezetése alatt – 2010 augusztusától – kezdődött az állami szerepvállalás jelentős növelése az oktatás finanszírozásában, az önkormányzati iskolák egy részének állami kezelésbe vétele Orbán Viktor “évtizedes álma” alapján. A változtatások nagy része átgondolatlan volt. A feltételek nem voltak biztosítva, az átállás rengeteg problémával járt.

A pedagógusok sokszor szitokként emlegetik a nevét

Az ő nevéhez fűződik ugyanis a pedagógus életpálya-modell kidolgozása és bevezetése. Rengeteg kritika érte és éri ma is a modell bevezetése miatt. Még mindig sok a tisztázatlan kérdés, a rugalmatlanság, több esetben akár embertelenség. Ugye mindenki emlékszik a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusoktól való megszabadulásra? Vagy a 30-35 éves tanítási gyakorlattal rendelkező tanárok, tanítók, óvónők, gyógypedagógusok panaszáradatára, mert őket is portfólió írására kötelezték? Arra is emlékszünk, hogy ez utóbbit egy nevezetes tollvonással meg is szüntették, egymásnak ugrasztva a portfólió írókat és azokat, akik a kivárás politikáját választották és végül nyertek…

Elvégezte a kitűzött feladatot

A reformok bevezetése elsősorban hozzá köthető. Mire 2014-ben Czunyiné Bertalan Judit átvette tőle a köznevelésért felelős államtitkári posztot, a legfontosabb átalakítások megtörténtek. Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter az oktatási bizottság elnökeként korábban folyamatosan bírálta Hoffmann Rózsa döntéseit. Félő volt, hogy ez más fideszes politikus részéről megismétlődik, ezért nem kapott ebben a ciklusban oktatási pozíciót a volt államtitkár.

Hoffmann Rózsa az MSZMP-ben kezdte, a Fidesz-ben folytatta és a KDNP-ben fejezi be pályafutását (forrás: youtube)
Hoffmann Rózsa az MSZMP-ben kezdte, a Fidesz-ben folytatta és a KDNP-ben fejezi be pályafutását (forrás: youtube)

Sem a diákok, sem a tanárok nem voltak elégedettek vele.

Az elégedetlenséget a tanárok tiltakozása és a diáktüntetések is jelezték. A 2012-es diáktüntetések után 2013. februárjától az oktatásért felelős államtitkári posztot ketté is választották. Ekkor került a képbe Klinghammer Istvánt, aki szintén rengeteg kritikát kapott.

Bejelentés még időben

Hoffmann Rózsa terveiről időben tájékoztatta a KDNP vezérkarát. A vezetőség marasztalná a politikus asszonyt, úgy gondolják, hogy szakértelmére továbbra is szükség lenne. Hoffmann Rózsa 70. életévének betöltése után azonban nem kíván további politikai szerepet betölteni.

Úgy hiszem, nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy mindenki jobban jár, ha Rózsa otthon marad és az oktatásban szerzett tapasztalatait unokáin kamatoztatja.

...

Szólj hozzá