Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

De hogyan élte meg saját koronázását II. Erzsébet (1) – nézzük a hátteret

Az uralkodása során minden rekordot megdöntő, és oly sok különleges jubileumot beállító II. Erzsébet királynő újabb mérföldkőhöz érkezett. Június 2-án lesz 65 éve, hogy Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, más birodalmainak és területeinek királynőjévé koronázták. Mivel a történelem során elsőként közvetítette a koronázási szertartást a televízió, milliók láthatták, és persze láthatják ma is teljes pompájában az eseményt. Ez év elején az évforduló apropóján vetítette a BBC a The Coronation című dokumentumműsort. Ebben – a szokásjogtól teljesen eltérően – maga II. Erzsébet emlékezett vissza egy riport keretében az ünnepi eseményre. De vajon, hogy élte meg saját koronázását? Hogy élhette meg akkor, azokban a napokban, percekben Őfelsége a koronázás egyszeri, és megismételhetetlen eseményét? Nos, ezt kíséreljük meg bemutatni háromrészes írásunkban.

De hogyan élte meg saját koronázását II. Erzsébet (1) – nézzük a hátteret
II. Erzsébet titkos naplója Lady Crabtree szerkesztésében (forrás: amazon.com)

A vörös könyvek titka

Szigorú szabály, hogy a királynő nem nyilatkozik közvetlenül a sajtónak. A már említett BBC emlékműsor egy sajátságos kivétel volt. Noha II. Erzsébet rengeteg emberrel találkozott és beszélt az elmúlt évtizedek során, legbensőbb gondolatait nem tárhatta fel sohasem. Nagyon sokan ma is élnek, akik személyesen ott lehettek a westminsteri apátság csarnokában 65 éve. Azonban ők sem adhatják vissza a királynő személyes érzéseit, gondolatait.

Hogy mégis ismerhetjük ezeket, Lady Constance Crabtree-nek, Őfelsége belső komornájának köszönhetjük. 1986-ban, a királynő 60. születésnapját követően teljesen véletlenül bukkant a Windsor-kastélyban a naplószobára. A kastély York-tornyában benyitott egy szobába, mely tele volt piros bőrrel kötött könyvekkel. Lady Crabtree rögtön felismerte a könyvekben a királynő naplóját. Sokszor látta, amint az uralkodó az ágyában ülve ilyen piros kötésű könyvbe ír.

A királynő titkos naplója

A szobában talált naplók 1947-től, Fülöp herceggel kötött házasságától kezdve szinte mindent megörökítettek. És nem csak a királynő saját kézírása árulta el gondolatait, hanem számos levél, feljegyzés, képeslap, amit a lapok rejtettek, támasztották alá a leírtakat. Ezekből a naplókból állított össze egy válogatást Lady Crabtree, amely aztán „The Secret Journals of Queen Elizabeth II” címen látott napvilágot 1988-ban. Magyar nyelven “II. Erzsébet királynő titkos naplója” címmel 1993-ban jelent meg.

Egy megjelenés utáni kritika így említi a gyűjteményt: „1953. június 2-án koronázták Nagy-Britannia királynőjévé II. Erzsébetet. Anglia éppen csak kezdett kilábalni a háború utáni nyomorúságból, a Downing Street 10-et Winston Churchill lakta, és a királynő tudta, nemcsak a brit szigeteknek, hanem az óriási nemzetközösségnek lesz a felkent uralkodója. Naplója bizonyítja, hogy a királynő is megérdemli Angliát, nem csupán fordítva: feljegyzéseiből árad az igazi brit humor. Mire az olvasó eljut a királynővel trónra lépésének 35. évfordulójáig, igazán a szívébe fogja zárni ezt az esendőségében is szeretetreméltó, példásan fegyelmezett, nagyszerű asszonyt.”

Hogy valóban tények lennének a vörös kötetekben? Valóban a királynő saját szavait olvashatjuk a „titkos napló” lapjain? Valóban ilyenek Őfelsége „emberi” megnyilvánulásai? A napló írásait a brit királyi udvar sohasem cáfolta, de meg sem erősítette hivatalosan. Így ki-ki maga döntse el. Mindenesetre formabontó módon e napló bejegyzéseivel emlékezünk meg II. Erzsébet koronázásának 65. évfordulójáról.

A koronázási jubileum

A brit jogrend szerint a trón nem állhat üresen. Így a „Meghalt a Király, éljen a Király” elv alapján az uralkodó halála pillanatában a trónörökös azonnal az Egyesült Királyság uralkodójává válik. Ez a pillanat nem az ünneplésé, nem a pompáé. A gyászé, az emlékezésé. Így az ősi hagyományok szerint a koronázási ceremóniát hónapok, sokszor évek múlva tartják csak meg.

Erzsébet hercegnő atyja, VI. György 1952. február 6-i halálával lett uralkodó, II. Erzsébet néven. Uralkodásának idejét ettől a naptól számolják, február 6-án ünnepelheti uralkodásának évfordulóját.

Több, mint egy esztendő elteltével, 1953. június 2-án helyezték fejére a westminsteri apátságban Szent Eduárd koronáját.

Arról, hogy a királynő hogy élhette meg a koronázás előtti napot, és magát a ceremóniát, miként írhatott erről vörös bőrkötéses naplójában, pontosan 65 év után cikkem folytatásában olvashatnak.

 

...

Szólj hozzá