Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Hol rejtőzött eddig????

Kezembe került egy könyv, Viktoria Tokarjeva „Sorsok” című elbeszéléskötete. A nevét se hallottam soha, és ezen kívül az interneten is csak annyit tudtam meg, hogy 1937-ben született és Oroszországban népszerű írónő.

Hol rejtőzött eddig????

Tetszett, nem is akárhogyan

Az életkorából következett, hogy nagy valószínűséggel nem valami ultramodern formabontó, és ez elég volt ahhoz, hogy elkezdjem olvasni, aztán ha nem tetszik, abbahagyom – de tetszett, és nem is akárhogyan.

Nagyszerű könyv, szórakoztató és színvonalas olvasmány. Mire (sajnos) a végére értem, rájöttem, hogy miben rejlik a váratlan élmény titka: A nem éppen heppienddel záruló történetek derűs hangvétele. A csoda: hogyan lehet humorral írni a bánatról.

Aki nem hiszi, járjon utána! Ehhez apró segítség: Az alábbi linkeken olvasható egy, a kötetben nem szereplő elbeszélés hátha kedvet csinál.

http://krater.hu/polisz/rovatok/vilagbeszed/viktoria-tokarjeva-mi-legyen

http://krater.hu/polisz/rovatok/vilagbeszed/viktoria-tokarjeva-mi-legyen-2

 Érdekes párhuzam a világ két szegletéből

Az ugyancsak az idősebb korosztályba tartozó (1931-ben született) Alice Munro kanadai írónő is teljesen ismeretlen volt 2013-ig, amikor megkapta az irodalmi Nobel díjat. Novellás kötetei 2006 óta sorban jelentek meg kis példányszámban, de elkerülték a figyelmemet. A Nobel díj aztán meglódította a keresletet, és gondolom, jól fogy az újra nyomott könyv.

Engem is elért a hírverés, és az elbeszélések nem okoztak csalódást. A két írónő művei több tekintetben is hasonlítanak: A történetek, ha nem kivételes tehetséggel megáldott író vetette volna papírra, mindennapiak és érdektelenek is lehetnének (Tokarjeva persze a szovjet/orosz életről ír, Alice Munro meg Kanadáról).

Az is hasonló, hogy általában Alice Munro fordulatos cselekményű novelláinak sem felhőtlen boldogság a vége. Kettőjük között nem tudnék rangsort felállítani, nekem mindegyikük írásai egyformán (nagyon) tetszettek. A látványos különbség – a Nobel díj – az olvasó számra nem jelent semmit.

Szólj hozzá