Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

„A holtig haza: Debrecen”

Csütörtök délután Debrecen városában ünnepélyes keretek között megtartották a 88. Ünnepi könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok vidéki megnyitóját. A könyvhét debreceni rendezvényein a 100 évvel ezelőtt, a  cívis városban született Szabó Magda írónő életművét állították a középpontba. A rendezvény szlogenje is az írónő szülővárosa iránt érzett szeretetét, megbecsülését fejezi ki.

A könyvhetet Papp András,

hajdúszoboszlói író nyitotta meg Debrecen Csapó utcai könyvutcában. A megyében alkotó írónak több kötete jelent meg az utóbbi évtizedekben: A feledés egyenletes növekedése / novellák, 1994 /, Te beszállsz a bárkába / regény, 1997/, A suttogó / elbeszélések, 2004/ , Vadpénz / novellák és elbeszélések, 2016 / . Ugyancsak az elmúlt évben jelent meg, Térey Jánossal közösen írt, Kazamaták című tragédia, melyről Spiró György az írta, ” meggyőződésem szerint az utolsó száz év, egyik legjobb drámája”.

Az ünnepi könyvhétre, több mint 80 kiadó, 339 kötetéből válogathatnak az olvasók.  A debreceni könyvutcában bóklászó sokaság, izgatottan kereste az újdonságokat, lázasan forgatta a még szinte nyomdaszagú lapokat. A választékból nehéz pár kötetet kiemelni. Egy kis közvéleménykutatás alapján, nagy sikernek ígérkezik: Tompa Andrea, Omerta című regénye, Tóth Krisztina, Párducpompa és Ferdinandy György, Az ingázás dicsérete című új kötete, illetve Erdős Virág, Hátrahagyott versek című műve.

Sokan keresték a könyvhét hagyományos kiadványait, a Körkép és a Szép versek című antológiákat. Biztos népszerűek lesznek Debrecenben, Szabó Magda most újra kiadott alkotásai is. Új kötettel jelentkezett többek között Ágh István, Szilágy Ákos, Petrőczi Éva, Bitó László, Csaplár Vilmos, Galgóczi Dóra, Kácsor Zsolt, Nádas Péter és Rakovszky Zsuzsa. A könyvhétre jelent meg, a napokban elhunyt Jókai Anna írónő, Átvilágítás című önéletrajzi regénye.

A Debrecen lakóit

változatos programok várják a könyvhét alatt. A szervezők valódi fesztiválhangulatban szeretnék a könyv, a magyar irodalom valódi ünnepévé tenni az eseményt. Színpadi műsorokkal, olvasó ligettel, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, gyermekprogramokkal, koncertekkel várják vasárnap estig a könyvutcába kilátogató, kicsiket, nagyokat.

Hiszen ahogyan a megnyitójában Papp Dezső fogalmazott:

“Az olvasás, menedék is. Ha akarjuk, akkor elmenekülhetünk a valóságból. Kell némi mágikus vonás is a könyvekhez, hogy mindennapjaink részesei legyenek.”

Szólj hozzá