Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Honvágy ellen Orbánt!

Honvágy? Ugyan már! Döbbenetes adatokat tett közzé a friss Vasárnapi Hírek. A hetilap rendszeresen rendel közvélemény-kutatást a Publicus Intézettől. 

Honvágy ellen Orbánt!
(fotó:internet)

A Publicus egyike azoknak

a keveseknek, amelyek még a pártállamtól függetlenül működnek és rendszeresen mérik a politikai hangulat változásait is, így adataik egyértelműen mentesek a kormány propagandacéljaitól.
A Publicus ezúttal arra volt kíváncsi, hogy a 2017 júniusában megkérdezett magyarok közül (a minta reprezentatív, a teljes mintában a mérés hibahatára +/- 3,2 százalékpont) hányan tervezik, hogy rövidesen – nem törődve azzal, rajtuk üt-e a honvágy – külföldre mennek dolgozni.

Az eredmények – bár sok mindenre felkészülhettünk az utóbbi években – egészen elképesztőek.

A korábbi, 350 ezertől félmillióig terjedő becsléseket túlszárnyalva, a felmérés megbízható becslése alapján máris 600 ezer magyar dolgozhat külföldön, és 1,5 millióan (!) tervezik, hogy követik őket. A kivándorlók nyomában óriási a munkaerő-hiány, amit már a bőrünkön érzünk, a válaszadók tömegesen jelezték a tüneteket.
Azt is kutatták, mivel magyarázzák az emberek a kialakult helyzetet? A legtöbben a fizetési viszonyokat és Orbán Viktort okolják.

A teljes kutatás

és elemzése a VH-ban megjelent, de a leginkább sokkoló tényeket itt is kiemeljük:
A munkaerőhiány miatt üzletek, vállalkozások kényszerülnek bezárni. A megyeszékhelyeken a kis- és középvállalkozások majdnem felét, a falvakban majdnem 37 százalékát fenyegeti a súlyos munkaerőhiány miatt közvetlen veszély!
Az emberek nem pénzéhesek amikor nekivágnak a nyugati kalandnak, éppen ellenkezőleg. Ha itt a fizetésük elegendő lenne a megélhetéshez, sokan maradnának, bár itt nyilvánvalóan sokkal kevesebbel kellene megelégedniük, mint a képzettségükhöz, szakmájukhoz képest alacsonyabb státuszú nyugati munkahelyen. A Publicus számszerűsíti ezt: a „kivándorlási motivációk” közül csak a hatodik a „magasabb a fizetés külföldön”.
És végül egy egészen hihetetlenül magas arány: a teljes lakosság 15%-a, azaz 1,5 millió ember nyilatkozik úgy, ő bizony menne külföldre. A 18–29 éves generáció 37 százaléka dobbantana, a 30–44 év közöttiek 15 százaléka, és a 44–59-es korosztálynak is 13 százaléka.

És ezzel még nincs vége! A 60 felettieknek 5 százaléka sem maradna!

Honvágy ellen a legjobb orvosság az Orbán-rezsim…

Szólj hozzá