Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Horváth Viktor: eszetlen vezér maga uralkodik, az eszetlen nép ezt hagyja

Horváth Viktor legutóbbi regénye, a Tankom aprólékosan kidolgozott szatíra egy kommunista alattvaló lelkivilágáról, akinek semmi sem tudja felnyitni a szemét. Az íróval a könyvéről, annak napi politikai áthallásairól a Magyar Nemzet készített interjút.

Horváth Viktor: Tankom
Horváth Viktor: eszetlen vezér maga uralkodik, az eszetlen nép ezt hagyja

Az alkotásának főszereplői gyerekek. Azok, még ha ez nincs is kimondva. Tankot vezetnek, lövöldöznek, még sex is van, de közben gyerekek:

“Nem perverz minden autoriter rezsim? És a vezetői a leginfantilisebbek. Az a sérülés, amely valakit autoriter hajlamúvá tesz, más lelki rétegekkel is kapcsolatban áll. Szexuális, párkapcsolati, önértékelési zavarok is következnek belőle, ez egyfajta mentális árukapcsolás.”

A regényében az egész társadalom beteg és perverz, nem csak a szeretett vezető:

“A szeretett vezető elhiteti a néppel, hogy ő normális, és ha a nép elhitte, akkor pontosan ide jutunk. Illetve  ha a népben eleve ott az igény a középkori vagy ázsiai típusú vezetőre, az rendben is van, ha a középkorban vagyunk. Úgy az élet nem ellentétes a jelen törvényekkel. De mit gondoljunk magunkról, ha eltűrünk alkotmányellenesen működő hatalmat, miközben a Himnuszt énekeljük? ” 

Szerinte Kádár, hívő kommunista volt, közben meg nyilván benne is működtek a kognitív disszonanciák, mert értelmes ember volt:

“Teljesen naiv biztosan nem volt, inkább machiavellista. De egy machiavellistával mindig jobban jár a társadalom, mint egy hívővel, mert a machiavellista józan. Tudja, hogy akkor uralkodhat, vagy akkor gazdagodhat meg, ha prosperál a társadalom, ha nincsenek feszültségek.” 

Arra, hogy a magyar társadalom ma miért nem mozdul, nincs egzakt válasza:

“ha valaki a pokolban nevelkedik, akkor számára a szenvedés a komfort, az ismerős, a biztonságos, és nem akar változtatni. De aki akar, az sem talál közös alapot: a fragmentált médiavilág, a szétszóródó figyelem nem a szolidaritásnak dolgozik. Mindenki a saját kis életdobozában mozog, közben pedig a társadalom valami nagy törés felé tart.” 

A mai kormányzati kommunikáció is kedvez ennek. Hiszen naponta halljuk nem velünk van a baj, hisz’ Magyarország jobban teljesít:

“Hanem a bankok, az IMF, Brüsszel, Soros, a migránsok, a civil szervezetek az ellenség. Nekünk nem kell csinálni semmit magunkkal, nem bennünk van az ok, mert nekünk mások miatt rossz. Ez a propaganda mindig valami összeomlásba visz. Az áldozat nem képes a sorsát kézbe venni, nem hajlandó vállalni a felelősséget az életéért. Csak addig tud létezni egy zsarnok, amíg a nép áldozatszerepben érzi magát, mert addig bízhat a zsarnokában, mint megváltóban.” 

Meggyőződése, ha az emberek lemondanak a saját mozgásuk irányításáról, és a “rendőrtől” várják a megoldásokat, kitör a káosz.

“Szeretném, ha Magyarország olyan rendőrt, tehát olyan államot akarna, amely segíti őt. Hadd fordítsam le a vallás nyelvére: Isten= emberek + a dolgok+ a természeti, lélektani törvények összessége. A jó állam ehhez alkalmazkodik, az eszetlen vezér maga uralkodik, az eszetlen nép ezt hagyja.” 

...

Szólj hozzá