Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ifipark 2.0 – a “majdnem ugyanaz”

Egy bizonyos kor után ki ne emlékezne jó szívvel, elrévedt tekintettel az Ifiparkra, a helyre, ahol a 60-as években szinte minden fiatal megfordult.

fotó: MTI

Az Ifipark a lázadás emblematikus jelképe

volt.  Ez volt az a hely ott a budai rakparton, ahová persze hosszú hajjal, rendezetlen ruhában – ami akkor a farmert jelentette – nem kapott bebocsátást az ember, de azért, hogy ott lehessünk, még a kispolgári csökevénynek ítélt zakót is magunkra erőltettük.

Az Ifiparknak mára hűlt helye, ahol akkoriban szórakozott a fiatalság, ma a Várkert Bazár áll, és kisajátította a Fidesz. A még mindig teljes egészében el nem készült, de többször is ünnepélyes keretek között átadott épületegyüttes gazdái nosztalgiázni készülnek, „Piramis évek” néven június 15-e és augusztus 26 között leszerződtették a régi nagyokat, hátha megtölthetik a kihalt helyet a múltba révedőkkel.

Több, mint harminc Ifipark nélkül töltött év után visszatérnek tehát a rocklegendák,  a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago is, de maga az Ifipark…

Gyutai Csaba,

az Ifipark helyén épült Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón így fogalmazott:

“A Várkert Bazárban 1961 és 1984 között működött Budai Ifjúsági Park a a magyar beat-, majd rockzene egyik legfontosabb helyszíne volt, itt mindenki fellépett, aki számított.”

Elmondta, hogy

“a tavalyi Volt egyszer egy Ifipark című kiállítás, valamint az itt tartott Omega-koncert sikerét látva döntöttük el, hogy a hely legendáját fel kell éleszteni, és vissza kell hozni a ma is koncertező ikonikus bandákat a felújított Várkert Bazárba. Június 15-én a Piramis évek elnevezésű produkció, Révész Sándor és Závodi János fiatal zenésztársakkal adja elő a régi Piramis-dalokat. Augusztus 6-án a Beatrice lép fel, augusztus 12-én a Mini és a P. Mobil, augusztus 25-én a Skorpió, végül 26-án a Karthago ad koncertet.”

Révész Sándor, a Piramis énekese és Závodi János így emlékeztek a legendás évekre:

“Az a koncert bakelit hitelesen dokumentálta az akkori csodálatos hangulatot. A mostani fiatal csapattal, a Piramis évekkel egy éve járjuk az országot és számomra nagyszerű érzés, hogy ennyi idő után visszatérhetünk az egykori Ifipark helyszínére. Még tinédzserként, a hatvanas évek második felében jártunk először az Ifiparkban, számos formációval játszott itt, most pedig visszatérhetnek a gyökerekhez.”

Török Ádám és Schuster Lóránt is nosztalgiázott:

“Az első Mini-buli 1969. augusztus 6-án volt itt, autóstoppal jöttünk fel a Balatonról és aztán nyolcezer néző előtt játszottunk. Tíz évvel később, 1979-ben itt volt a Mini tizedik születésnapi koncertje, ami talán a legemlékezetesebb fellépésünk volt”

Frenreisz Károly, a Skorpió vezetője, énekese, basszusgitárosa azt emelte ki, hogy

“Best of Skorpió felállásban fogunk most játszani, vagyis mellettem Tátrai Tibor és Szűc Antal Gábor gitározik, Pálvölgyi Géza a billentyűs és Németh Gábor dobol”.

Szigeti Ferenc, a Karthago vezetője, gitárosa azt mesélte el,

„az Ifiparkban alakultunk meg 1979-ben és azóta, immár 38 éve változatlan felállásban dolgozunk. 1981-ben az Ifiparkban adtuk először el a Requiemet, amit egy Fehérváron elhunyt fiú emlékére írtunk. A felvétel két évvel később kikerült Németországba, Kóbor János, az Omega énekese vitte ki, és lejátszották a Szabad Európa Rádióban”.

Egyszer biztosan érdemes elmenni a volt Ifipark helyére és nosztalgiázni egyet, milyen más volt akkor, régen.

Szólj hozzá