Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Igazság és Egyenlőség – Emma Watson egymillió fontos adományozott a kampányra

Emma Watson brit színésznő egymillió fontot (352 millió forintot) adományozott arra a kampányra, amely a szexuális zaklatás áldozatainak akar segíteni – írta a BBC hírportálja.

Igazság és Egyenlőség – Emma Watson egymillió fontos adományozott a kampányra
A feketeruhás mozgalom eredete (forrás: facebook)

Tovább dagad a botrány

Mióta kezdetét vette a szexuális zaklatás-botrány, egyre több színésznő beszél arról, hogy ennek maga is áldozata volt. Most Emma Watson árulta el, hogy a zaklatás igen széles skáláját tapasztalta meg karrierje során. A Harry Potter-sorozat sztárja az elsők között támogatta a brit Justice and Equality Fundot (igazság és egyenlőség alap), amely vasárnap közösségi finanszírozási kampányt indított, hogy új tanácsadói hálózatot hozzon létre az áldozatoknak.

Igazság és egyenlőség alap

Az alapot az a majdnem 200 brit és ír színésznő létesítette, akik aláírták az Observer aktuális számában megjelent nyílt levelet, mely a munkahelyi szexuális zaklatások ellen emelt szót. A levelet Watson mellett Keira Knightley, Gemma Arterton és Emma Thompson is aláírta. Keira Knightley és Tom Hiddleston brit színészek 10-10 ezer fonttal támogatták a kezdeményezést, a BBC Ki vagy, Doki? című sorozatának négy szereplője ezer-ezer fontot adományozott. A nyílt levél és a kampány a hollywoodi központú Time’s Up (lejárt az idő) mozgalommal vállal szolidaritást, mely az októberben kirobbant, az amerikai filmvilágot megrázó szexuális zaklatási botrány után indult.

Emma Watson saját tapasztalatai

A fiatal színésznő még gyermek volt, amikor karrierje kezdetét vette. Elárulta: a szexuális zaklatás széles palettáját tapasztalta meg. A most 27 éves Emma azonban nem gondolja, hogy története, vagy kolléganői esetei egyediek lennének. Emma szerint őrület, hogy számos nő számolt be a munkahelyén történt szexuális zaklatás valamely formájáról. A színésznő az utóbbi időben több alkalommal is nyilatkozott. Szerinte az ügyek nyilvánosságra hozatala arra késztette az érintetteket, hogy egyfajta iránymutatással álljanak elő. Erre nagyon nagy szükség van, mert a korábbiakban semmilyen protokoll nem létezett a zaklatási ügyekkel kapcsolatban.

Igazság és Egyenlőség – Emma Watson egymillió fontos adományozott a kampányra
Az Igazság és Egyenlőség alap, mely az adományokat gyűjti (forrás: facebook)

Nagyobb odafigyelést kap a szórakoztatóipar

Nem csak a filmekre, hanem a televíziós műsorokra is vonatkoznak majd a jövőben a megszorítások. Csak olyan produkciók kaphatnak mostantól anyagi támogatást, melyek megfelelnek a nyolc pontos alapelvnek. A Bafta díját is csak olyan produkciónak lehet majd odaítélni, amely minden tekintetben megfelel az előírásoknak. A Bafta vezérigazgatója, Amanda Berry elmondta, a szórakoztatóiparban dolgozók többsége örömmel veszi, hogy sokan komoly erőfeszítéseket tesznek a zaklatások megakadályozására. Mindenkinek joga van biztonságban, nyugodt körülmények között dolgozni ebben a nyilvánosság által folyamatosan nyomon követett iparágban is. Ez a siker alapvető feltétele.

A szórakoztatóiparban dolgozókat szakemberek fogják segíteni a tervek szerint. Az ő feladatuk az lesz, hogy megismertessék az érintetteket jogaikkal, illetve ösztönözzék azokat, akik zaklatásnak voltak kitéve, beszéljenek az esetekről. A kirendelt szakemberek jogi tanáccsal is fognak szolgálni, mi a teendő zaklatás esetén. Áprilistól egy ingyenes telefonvonal is rendelkezésre fog állni, melynek feladata a sértettek számára tanácsadás és segítségnyújtás.

Csatlakoztak a sztárok

A brit filmdíjak (BAFTA) vasárnapi esti átadóján a sztárok az amerikai Golden Globe-gála résztvevőihez hasonlóan feketébe öltöztek a szexuális zaklatások áldozataival vállalt szolidaritás jegyében. 190, a szórakoztatóiparban dolgozó nő írta alá a nyílt levelet (a levél az alábbi cikkben eredetiben olvasható) a BAFTA díjátadója előtt, amelyben követelik a szórakoztatóiparban tapasztalható nemi egyenlőtlenség azonnali felszámolását.

Igazság és Egyenlőség – Emma Watson egymillió fontos adományozott a kampányra
Híres lányok és asszonyok feketében a Grammy díjátadóján (forrás: facebook)

...

Szólj hozzá