Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Így viszik át – Nyáry Krisztián könyvei alapján

A Mozsár Műhely tehetséges csapata a Független Színművészetért Alapítvány támogatásával mutatja be 2017 Szilveszterén az „Így viszik át” című darabot. Nem is tévedtek, az előadás éppoly népszerű lesz, mint Nyáry Krisztián író kétrészes könyve, az Így szerettek Ők.

Így viszik át – Nyáry Krisztián könyvei alapján
Így viszik át – Nyáry Krisztián könyvei alapján

Így viszik át – Nyáry Krisztián könyvei alapján…

Téma:

híres magyar írók és költők háza tájáról mindaz, amit róluk nem érdemes tudni, bár az írásaikból egy része amúgy is kiderül. Az irodalomtörténetet kevéssé ismerők úgysem jönnek rá egy-egy idézetből vagy keresztnévből, kikről van szó. Fontos nekünk, hogy Molnár Ferenc egyik felesége Fedák Sári volt? Kosztolányi Dezső arról panaszkodott, hogy színésznő felesége, Ilonka elhízott – itt a hajszálvékony Döbrösi Laura alakítja.

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka viharos kapcsolatában vajon érdekes, miért ugrott ki az ablakon Aranka? Ady és Léda egy cigarettát szívott Csinszkával, a morfinista Csáth Géza hogyan ölte meg családját, József Attila hogyan hányódott anyahiánya és Flóra szerelme között, Vay Sarolta/Sándor fiú volt-e vagy lány?

Sok-sok ízléstelenség a közönség kényeztetésére…

Ettől és Nagy László ragyogó soraitól (S ki viszi át fogában tartva / a Szerelmet a túlsó partra) még nem leszünk beavatottak a „nagy” irodalomba, legfeljebb úgy érezhetjük, hogy bennfentesek lettünk. Van itt minden, amit nem fontos tudni irodalmunk nagyjairól. Csak éppen az nincs, amiért kedveljük őket. Szaftos pletykák, lényegtelen sztorik, durva szexek, látványos őrületek… szóval, sok-sok ízléstelenség a közönség kényeztetésére.

A Mozsár Műhelyt nem illeti kritika, mert Tóth Réka Ágnes Nyáry szövegeiből épp azt írta meg, amit elvártak tőle. Erdeős Anna rendező, Szlávik Júlia díszlet- és jelmeztervező a lehetőségekhez képest a legjavát adta. A három színész: Bakonyi Alexa, Döbrösi Laura és Mohai Tamás kiválóan, a borzalmakat is hihetően játszották.

A további előadásokra 2018. január 17-én és 19-én kerül sor.

...

Szólj hozzá