Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

II. Erzsébet hivatalos születésnapi ünnepségét ragyogó időben tartották meg Londonban

Londonban szombaton tartották II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapi ünnepségét, a színpompás „Trooping the Colour”-t. Ezt a tisztelgő katonai parádét minden év június második szombatján rendezik meg. A királynő valódi születésnapját április 21-én ünnepli.

II. Erzsébet hivatalos születésnapi ünnepségét ragyogó időben tartották meg Londonban
A Királyi Skót Gárda vonulása a Trooping the Colour parádén (forrás: royal.uk)

A „hivatalos születésnap”

A Trooping the Colour 1748 óta a mindenkori brit uralkodó születésnapjának hivatalos ünnepsége. Azt, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg. Az oka igen prózai: VII. Eduárd születésnapja novemberben volt. Abban az évszakban a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására. Ezért helyezte át az uralkodó a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget, amikor nagy a valószínűsége a jó időjárásnak. A szokás azóta is megmaradt, egyike a több százéves brit hagyományoknak.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak –  egy régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése. Hadba indulás előtt az egyes alakulatok zászlóit és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták, vagyis bemutatták a katonák (troops) előtt. Ennek praktikus oka az volt, hogy a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék a katonák, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

Újabb rekordot állított be a királynő

A 92 esztendős II. Erzsébet királynő ebben az évben immár 66. alkalommal vett részt a hivatalos születésnapi ünnepségén. Ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben jelent meg a Trooping the Colour rendezvényén. Akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében. A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok. Őfelsége azóta is minden évben megjelent a ceremónián. Ezt az ünnepi rendezvényt egy ízben törölték: 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt.

Az uralkodó az idei parádéra a hagyományoknak megfelelően hintón érkezett a Buckingham-palotából. A Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához hajtatott, amelynek parkjában több mint ezer katona díszszemlével tisztelgett előtte. A királynő ezúttal egyedül utazott hintóján. A szombati ceremónián ugyanis nem vett részt férje, Fülöp edinburghi herceg, aki már tavaly ősszel visszavonult a hivatalos közszereplésektől. II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg – aki vasárnap ünnepli 97. születésnapját – az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Nemrég újabb jeles évforduló adott alkalmat ünneplésre: e hónap elején volt 65 éve, hogy II. Erzsébet királynőt 1953. június 2-án a londoni Westminster apátságban megkoronázták.

Először vett részt a királynő hivatalos születésnapi ünnepségén Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle. A sussex-i hercegi pár szintén hintóval érkezett a Buckingham-palotából a ceremónia helyszínére.

Különös jelentőséget adott az idei ceremóniának, hogy a Brit Királyi Légierő (RAF) ebben az évben ünnepli alapításának centenáriumát. Ez alkalomból különleges formációban húztak át a Mall felett, melyben helyet kaptak a mai modern, és a történelmi repülőszázadok gépei is.

Születésnapi kitüntetések

Egyéb, év közbeni kisebb számú adományozásokat leszámítva a brit szokásjog két alkalmat ismer a legmagasabb állami kitüntetések átadására. Az egyik az év első napja, a másik pedig a királynő hivatalos születésnapja. Ilyenkor ezres nagyságrendben adományozzák az arra érdemeseknek a lovagi címeket, és a Brit Birodalom Rendjének különböző fokozatait.

Az idei születésnapi listán 1057 név áll a listán. A kitüntetettek 71%-a a helyi közösségekért végzett állhatatos munkájáért kapta az uralkodói elismerést. Az elismerésre érdemesek listáját melyet minden esetben a kormány terjeszt fel a királynőnek jóváhagyásra.

A listán található Emma Thompson kétszeres Oscar-díjas színésznő is, aki a lovagi cím női megfelelőjét, a Dame címet kapta. A Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) kitüntetésben részesült Keira Knightley színésznő, aki a Love Actually (Igazából szerelem) című filmben együtt játszott Emma Thompsonnal.

A Liverpool egykori legendás labdarúgója, majd trénere, Kenny Dalglish a Sir Kenny megszólításra feljogosító lovagi cím tulajdonosa lett. Lovagi címben részesült Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának volt főparancsnoka is. Ő a Nagy-Britanniát sújtó tavalyi terrortámadási hullám idején tanúsított helytállásáért kapta a magas elismerést.

Ken Follett, az egyik legsikeresebb kortárs bestseller-író, a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta II. Erzsébet királynőtől.

A legidősebb idei kitüntetett a 103 esztendős Rosemary Powell, aki 97 éven át (!) árulta minden évben a háborús halottak emléke előtti tisztelgés jelképévé vált pipacsot. Rosemary Powell a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) lett.

...

Szólj hozzá