Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

II. Erzsébet karácsonyi beszéde – a szeretet és az otthon melege a legfontosabb

A több évtizedes hagyományoknak megfelelően Őfelsége, II. Erzsébet december 24-én beszédet intézett népéhez. A brit miniszterelnökhöz hasonlóan ő is megemlítette az év során történt terrorcselekményeket is: beszélt a manchesteri és a londoni merényletekről és hangsúlyozta, mennyire fontos az otthon melege és a szeretet.

...

Mit hoz a 2018-as év a királyi család számára? – tények és találgatások
A 91 éves uralkodó még mindig rengeteg kötelezettségnek tesz eleget (forrás: internet)

Az események összekovácsolták az embereket

A 91 esztendős uralkodó karácsonyi beszédében kiemelte, mennyire összekovácsolták az érintett városokat az esztendő során történt szélsőséges támadások. II. Erzsébet köszönetet mondott azoknak, akik a manchesteri és londoni események során hősies magatartást tanúsítottak.

II. Erzsébet hagyományos karácsonyi üzenete

A  királynő idén hatvanadik alkalommal mondta el karácsonyi beszédét. Karácsonyi üzenetét – más nyilvános megszólalásaival ellentétben – mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül. Az üzenetet előre rögzítették a Buckingham Palota egyik termében és december 24-én az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség 51 országában közvetítették. Idei  beszédében az otthon melegére és a szeretetre koncentrált. Beszédében kiemelte, hogy ez az év sajnos a terrortámadások miatt is emlékezetes lesz. Londonban és Manchesterben összesen 41 ember vesztette életét. II. Erzsébet megemlítette férjét is, aki ebben az évben hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Megköszönte neki a támogatást és megdicsérte kiváló humorérzékéért.

Mit hoz a 2018-as év a királyi család számára? – tények és találgatások
II. Erzsébet boldog házasságban él immár 70 éve (forrás: youtube)

Modern uralkodó, modern technikával

Az üzenetet különleges körülmények között rögzítették. A felvételbe drón-képeket vágtak, melyeken a Szent James park látható.  Nagyon messze van ez attól az első karácsonyi üzenettől, amit 1957-ben a Sandringham-i könyvtárból élőben közvetítettek.

A karácsonyi beszédek hagyományát egyébként V. György király teremtette meg. Első beszédét 1932-ben intézte az ország lakosai felé.

A karácsonyi protokoll tovább folytatódik

A tervek szerint a királynő és férje, II. Fülöp herceg a királyi család tagjaival közösen vesznek részt Sandringham-ben a karácsonyi misén. Szokás szerint elvegyülnek, majd találkoznak a helyi lakosokkal is, akik azért érkeznek a templomhoz, hogy lássák és köszöntsék a család tagjait. Idén először a karácsonyi családi program részese lesz Harry herceg újdonsült menyasszonya, Meghan Markel is. A misét követően a család visszavonul majd, és közösen fogyasztják el ebédjüket.

Szólj hozzá