Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

IMF figyelmeztetés a Brexit hívőknek: fájni fog

Az IMF vezetője, Christine Lagarde szerint a szakértőknek igaza volt, a Brexit máris súlyosan károsítja az Egyesült Királyság gazdaságát.

IMF figyelmeztetés a Brexit hívőknek fájni fog
Christine Lagarde, az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vezetője (Forrás: Flickr)

Az élet az IMF-et igazolta

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője megcáfolta a Brexit-hívők azon állítását, hogy a szervezet rosszul ítélte meg a népszavazás gazdasági hatásait.

Az Egyesült Királyság gazdaságának éves értékelésének során – melyre Londonban került sor – Lagarde kihangsúlyozta, hogy az IMF a népszavazást megelőző figyelmeztetései és előrejelzése széles körben beigazolódott. “Sajnálatos módon azok a számok, melyeket ma a gazdaságban látunk, ténylegesen bizonyítják azokat az állításokat, amelyeket másfél évvel ezelőtt tettünk. Akkor azt mondták, hogy túl komoran látjuk a helyzetet”- mondta Christine Lagarde, Michael Gove azon megjegyzésére, hogy a britek “elegendő szakértővel” rendelkeznek. “Sajnálatos módon nem voltunk túlságosan borúlátóak” – tette hozzá Lagarde. Majd így folytatta:

“A gazdasággal kapcsolatos előrejelzésünk valósággá vált. Azaz a font értéke csökkent, az infláció mértéke nőtt, a bérek stagnálnak és a beruházások lelassultak.”

Lagarde elismerte, hogy az Egyesült Királyság gazdasági visszaesése azonban nem lett olyan mértékű, mint ahogy megjósolták.

A népszavazást megelőzően közzétett dokumentumban az IMF előre jelezte, hogy a Brexit-szavazás “korlátozó” hatást gyakorol a gazdaságra, amennyiben a kereskedelmi tárgyalások zökkenőmentesen indulnak. Az Egyesült Királyság GDP-növekedése 2017-ben 2,2 százalékról 1,4 százalékra csökken, 2018-ban pedig 2,2 százalékról 1,8 százalékra redukálódik.

Szerdán legutóbbi előrejelzéseiben az IMF 2017-ben 1,6 százalékos és 2018-ra 1,5 százalékos növekedést jelzett. Tehát az IMF legfrissebb, 2017-es előrejelzései az Egyesült Királyság számára jobbak, mint a 2016 októberében jósolt, várható 1% -os GDP-növekedés. Ugyanakkor a jelentés azt tükrözi, hogy a növekedés jobban megállt a Brexit szavazás után, mint azt a legtöbb közgazdász várta.

A globális gazdaság lendülete sem viszi előre a brit gazdaságot

Lagarde kiemelte az Egyesült Királyság üzleti befektetési teljesítménye ebben az évben különösen nagy csalódást okozott, tekintettel arra, hogy a globális gazdaság felgyorsította a befektetések sebességet.

A globális gazdasági hatások érvényesülésével az Egyesült Királyság térségében 6 százalékos növekedést kellett volna elérni, ezzel szemben a befektetések mindössze 2,1 százalékos növekedést értek el – mondta az IMF vezetője.

Sovány vigasz: lehetett volna rosszabb is a briteknek

Az IMF 2016. júniusi dokumentumában egy “kedvezőtlen” Brexit-forgatókönyv is szerepelt, amelyben az Egyesült Királyság gazdasága 2017-ben 0,8% -kal, 2018-ban pedig csak 0,6% -kal növekszik. Ez valójában már súlyos recessziót jelentett volna.

Ez a verzió az Egyesült Királyság EU-tárgyalásainak összeomlását vette számításba, melynek következtében az Egyesült Királyság maga is összeomlik, és a blokkból kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki. 2016 májusában Lagarde elmondta, hogy a Brexit szavazás eredményeinek lehetséges következményei a “nagyon rossztól a nagyon-nagyon rosszig” terjednek.

Az IMF legfrissebb előrejelzése arra utal, hogy az Egyesült Királyság középtávú potenciális termelékenységnövekedése csak 1,5 és 1,6 százalék között van, a népszavazás előtt 2 és 2,25 százalék között volt ez az érték.

Nyilvánvaló, hogy a gazdaság lelassulásában nagy szerepe van a Brexitnek. Csökkenő befektetési kedvet, alacsonyabb nettó bevándorlást, kevesebb külföldi közvetlen befektetést és lefékezett kereskedést eredményezett.

...

Szólj hozzá