Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

In Memoriam Diana, avagy emlékezzünk, de hogyan…

2017. augusztus 31-e Diana halálának 20. évfordulója. A szigetországban és a világ több pontján már hetek óta készülődnek a megemlékezésre. A Kensington Palota híres arany kapuja előtt már hetek óta gyűlnek újra a megemlékezés virágai, újabb kiállítások nyílnak, könyvek jelennek meg. Újabb kérdések merülnek fel: hogyan kell viselkedni a gyászoló családnak, ha történetesen a királyi család tagjai? Mi lett volna, ha…

Forrás: https://www.flickr.com  Joe Haupt
Forrás: https://www.flickr.com Joe Haupt

Mindenki máshol és máshogy …

Az évforduló alkalmából bemutatott dokumentumfilmben (részletesebben itt) Harry és Vilmos mesélt akkori érzéseiről és arról, az elmúlt 20 év mennyire volt elegendő a történtek feldolgozására. Mindketten felnőttek, de mindkettőjükben mély nyomott hagyott édesanyjuk halála.

Talán mostanra az emberek elfogadták, hogy a királyi család tagjainak is joga van visszavonulni és csendben emlékezni. Harry és Vilmos szerdán találkozott Diana kedvenc jótékonysági intézményeinek vezetőivel, de nem számítanak rájuk egyetlen nyilvános megemlékezésen sem. Károly herceg Skóciában tartózkodik, a királynő pedig Balmoral-on tölti szabadságát. A megemlékezés központi helyéül a Kensington Palotát jelölték ki, melynek kertjét Diana kedvenc virágaival ültették tele és ahol az évfordulóra szobrot is emeltek Diana tiszteletére. Diana régi háza, ami tíz éve múzeumként működik, rövid időre bezár, nem fogad látogatókat, családjának tagjai csendes megemlékezést tartanak.

Diana és John Travolta forrás: wikimedia.org
Diana és John Travolta forrás: wikimedia.org
Diana hercegnő aláírása forrás:wikimedia.org/
Diana hercegnő aláírása forrás:wikimedia.org/

Az előkészületek

A megemlékezések előkészítése már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. A média ezt a folyamatot is követi, az újságokban, hírcsatornákon egymás után jelentek meg az információk. Más megemlékezésekhez hasonlóan most is vannak nagyon színvonalasak, de sajnos több esetben megint az üzlet játszik fontos szerepet: hogyan lehet a legtöbbet szakítani. A CBC News meg is említi ezt a tényt: „A Diana-üzlet bizonyos formában megismétli önmagát”. Nézzünk néhány példát!

A Hello Magazin versenyt hirdetett Diana kedvelői számára. Visszaemlékezéseket várnak Dianá-val kapcsolatban 2017. augusztus 31-ig.

Amennyiben személyre szóló ajándékot szeretnénk valaki számára adni, jó választás lehet egy személyre szóló könyv Diana hercegnőről, melyet díszkötésben adtak ki újra halálának 20. évfordulója alkalmából. A könyv első oldalára személyes üzenetet írathat az ajándékozó. (Megrendelhető: itt.)

Szintén maradandó emlék lehet egy Diana emlékérem vásárlása. Érmékből az alkalomra több fajtát is kibocsátottak. A legnépszerűbb talán az, amelyiken híres képe szerepel tiarával a fején és a jellegzetes Elvis-stílusú ruhájában. Az érme 24 karátos aranybevonattal készült és 40 font körüli összegért vásárolható meg. (Kattints ide.)

A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Virágok a Kensington palotánál 1997-ben. Forrás:https://www.flickr.com/
Virágok a Kensington palotánál 1997-ben. Forrás:https://www.flickr.com/

A média

A média természetesen most sem marad csendben. Harry herceg őszintén beszélt a lesifotósokról visszaemlékezésében és az embertelenségről, amikor a sok pénz reményében a már haldokló Dianát fotózták a segítségnyújtás helyett. Diana hercegnő halála után 20 évvel is „eladható”. Több magazin – köztük az Express is – fénykép-sorozatot készített, melyben Diana életét, ruházatát, frizuráját, gyermek- és ifjúkorát, a királyi családban eltöltött idejét mutatják be.  Elővettek például egy 2015-ben készült sorozatot az 1961és 1997 között készült képekkel. Megemlékeznek róla divat ikonként, humanitáriusként és természetesen feleségként és anyaként.

A Vanity Fair részletes listát jelentetett meg azokról a dokumentumfilmekről, amelyeket kimondottan az évforduló közeledtével mutatnak be a különböző TV csatornák. A filmek többsége dokumentumfilm. Vannak köztük nagyon ízlésesek, de olyanok is, amelyek etikailag igencsak támadhatók. Ilyen például a Channel Four által augusztus 22-én bemutatott film, melyben néhány eredeti felvétel hallható, melyeken Diana a beszéd trénerével beszélgetett nagyon személyes dolgokról, például Károlyhoz fűződő viszonyáról. A film sok sebet szakított fel, ezért nagyon sokan elítélték.

https://www.youtube.com/watch?v=mVMLzgRpk4k

Volt olyan csatorna, amelyik biztos, ami biztos alapon két dokumentumfilmet vetített le egymás után augusztus 27-én. Az egyik a lesifotósokról, illetve Dianának a médiához fűződő viszonyáról szól, a másik pedig az embereknek a baleset utáni reakcióit mutatja be. A másodikhoz Dianá-n kívül még egy nagy nevet sikerült megszerezni, ugyanis a dokumentumfilm narrátora Kate Winslet volt. Természetesen a megemlékezések között több olyan film is szerepel, melyekben a családtagok szerepét elemzik. A HBO Go és a HBO Now filmjében például a fiatal hercegek beszélnek édesanyjukhoz fűződő viszonyukról.

A hét folyamán további megemlékezések várhatók. A sorozat következő cikkében ezekről igyekszünk beszámolni.

Szólj hozzá