Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Indul a Nemzeti Székhely-biznisz, Orbán kinyírja a székhelyszolgáltatókat

Egy július 1-től hatályos minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltató  lkétezését.

Orbán kinyírja a székhelyszolgáltatókat – Indul a Nemzeti Székhely-biznisz?
fotó: internet

Az új tervezet kiköti,

hogy a szolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll. A legtöbbjük bérelt irodában működik, így nekik befellegzett – olvashatjuk a Privátbankár jóvoltából.

Székhelyszolgáltatást főleg azok a vállalkozások vesznek igénybe, amelyek magyarországi működéséhez nem szükséges külön irodával rendelkezni, vagy adminisztratív teendőiket inkább egy profi szolgáltatóra bíznák. A székhelyszolgáltatás valós piaci igényeket kielégítő szolgáltatás, az valamennyi fejlett vállalati kultúrával rendelkező országban ismert.

Míg a köznyelvben

a székhelyszolgáltatót igénybe vevő cégeket sokszor azonosítják a fantomcégekkel, ez korántsem igaz. Sőt, a székhelyszolgáltatás igénybe vételével ezen cégek pont azt érik el, hogy – ellentétben a fantomcégekkel – a székhelyükön elérhetők legyenek.

Sokszor több milliárdos vagyonok futnak keresztül székhelyszolgáltatóknál bejegyzett cégeken – nem egyszer abból a célból, hogy a multinacionális vállalatcsoportok ki tudják használni Magyarország nemzetközi adóelőnyét (amelyet a magyar kormány többször is legitim célként határozott meg).

Nem első próbálkozása az Orbán-kormánynak,

hogy nehezítse az ebben az ágazatban vállalkozókat. Pár évvel ezelőtt az ügyvédi irodákat kizárták abból a körből, akik székhelyszolgáltatást nyújthatnak, idén év elejétől pedig az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései módosultak: egyrészt a székhelyszolgáltatás igénybe vétele bejelentési kötelezettség alá került, másrészt ilyen szolgáltatás igénybe vétele indok lehetett arra, hogy az adóhatóság az adózót ún. „kockázatos adózónak” minősítse. A módosítások mögött meghúzódó indokolás szerint a székhelyszolgáltatás igénybe vételét sokszor a hatósági ellenőrzés és felügyelet megnehezítése, ellehetetlenítése motiválta.

Orbán kinyírja a székhelyszolgáltatókat – Indul a Nemzeti Székhely-biznisz?
fotó: internet

A legtöbb székhelyszolgáltató bérelt irodában működik.

Valamennyi olyan, nemzetközi szinten működő, elismert, adott esetben tőzsdén is jegyzett társaság, amely külföldön is hasonló szolgáltatást nyújt, ma Magyarországon irodát bérel, és ezekben az irodában szolgálja ki multinacionális, nagyvállalati ügyfélkörét. Ezentúl ezt nem tehetik, lehúzhatják a rolót.

Az is várható következmény lehet, hogy azok a vállalkozások, amelyek megtehetik, ingatlanokat vásárolnak majd, ám ezt a költségüket – ki máson – a hozzájuk fordulókon fogják behajtani, így drágulás várható.

Az is lehetséges megoldásnak tűnik – az eddigi hasonló szektorkinyírások alapján –  hogy Orbán megalakít egy Nemzeti Székhelyszolgáltatót, amit ki más, mint egy libling irányít majd. Biztos üzletnek nézne ki, hiszen addigra a többiek elhullanak.

(forrás: Privátbankár)

Szólj hozzá