Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Interpol lista az Isis öngyilkos merénylőiről

Az Interpol köröztet egy 173 nevet tartalmazó listát olyan ismertté vált terroristák nevével, akik az ISIS öngyilkos merénylői lehetnek. Őket arra képezték ki, hogy Európába jutva bosszúból a közel-keleti katonai vereségekért bombákat robbantsanak.

Létezik Interpol lista az Isis öngyilkos merénylőiről

A lista

Az olaszországi Interpol-listához csatolt jegyzék magyarázatot ad arra, hogy hogyan építették fel a terrorista adatbázist, amit több száz elemből, sok ezer adat vizsgálatát követően állítottak össze.

Az Interpol május 27-e óta körözteti a 173 fős listát, aminek a tagjai az Iszlám Állam öngyilkos merénylői lehetnek. Őket arra képezték ki és küldhetik Európába, hogy bosszút álljanak a terrorszervezet közel-keleti katonai kudarcai miatt.

A listát az amerikai hírszerzők az ISIS elleni iraki és szíriai harcok során összegyűjtött információkból állították össze. Az FBI-on keresztül juttatták el az Interpolhoz. Az európai terrorellenes hálózatok attól tartanak, hogy amennyiben az Iszlám Állam kalifátusa összeomlik, úgy nő a veszélye annak, hogy a fanatikus öngyilkos robbantók Európába jönnek. Ha kell, akár egyedül is.

Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy bárki, aki szerepel a listán (amit a Guardian megszerzett), bejutott volna Európába. A lista tartalmazza a gyanúsítottak nevét, az ISIS-hez való csatlakozásuk dátumát, a legutóbbi valószínűsíthető tartózkodási helyüket, az anyjuk nevét és az összes képet, amin szerepelnek.

Létezik Interpol lista az Isis öngyilkos merénylőiről

Azonosították a merénylőket

Minden egyes harcos számára létrehoztak egy személyes azonosító kódot. Ezt annak érdekében tették, hogy az Interpol-hálózat egyes tagjai összevethessék az adatokat a náluk található, helyi adatbázisokkal.

Az Interpol felkérte a nemzetközi partnereit, hogy bármilyen információval rendelkezzenek is a listán szereplőkről, vagy bármely más háttér információról tudomást szereznek, mint például a határátlépésekről, a korábbi bűncselekményekről, a biometrikus adatokról, az útlevélszámokról, a közösségi média tevékenységéről, utazási előzményekről, azonnal értesítsék őket. Az információ az Interpol ASF adatbázisába kerül annak érdekében, hogy a neveket magasabb szintű megfigyelési listára tegyék.

„A riasztások és frissítések elküldésének célja annak biztosítása, hogy a létfontosságú rendőrségi információk bármely tagállam kérésének megfelelően elérhetők legyenek amikor és ahol szükséges.”

(Guardian)

Szólj hozzá