Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A brit-Uniós kilépési tárgyalások nem folytatódnak, amíg az ír határ kérdésében nem születik megoldás

Az EU berekesztette a kilépési tárgyalásokat, amíg Nagy-Britannia nem áll elő „reális” ajánlattal az ír határkérdés ügyében. Donald Tusk szerint a többi kérdéssel kapcsolatos tárgyalások nem fognak előrehaladni, amíg az Írország körül kialakult helyzetet meg nem oldják.

kilépési tárgyalásokat, ír határkérdés
Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke: "Először Írország!" (Forrás: YouTube)

Először Írország!

Az EU ultimátumot adott Theresa May-nak a Brexit-tárgyalásokon. Figyelmeztetve May-t, hogy nem fogja tárgyalásokat folytatni a kereskedelemről és más kérdésekről, amíg az ír határkérdés megoldásra nem kerül. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Leo Varadkar, ír miniszterelnök mellett beszélve elmondta, hogy a tárgyalásokban “első, Írország” helyzetének megoldása. Kihangsúlyozta, hogy “a törékeny békefolyamat destabilizálódásának veszélyét minden körülmények között el kell kerülni”.

Donald Tusk nyilatkozatában félreérthetetlenül fogalmazott:

“Ma tudjuk, hogy az Egyesült Királyság kormánya elutasítja a vám- és szabályozási határt az Ír-tengeren, az EU egységes piacán és a vámunión belül. Míg tiszteletben kell tartanunk ezt a pozíciót, arra számítunk, hogy az Egyesült Királyság konkrét és reális megoldást javasol a kemény határ elkerülésére. Mindaddig, amíg az Egyesült Királyság nem nyújt ilyen megoldást, nagyon nehéz elképzelni a Brexit-tárgyalások lényegi előrehaladását. Ha Londonban valaki azt feltételezi, hogy a tárgyalások az ír kérdés előtt foglalkoznak más kérdésekkel, a válaszom az lenne, hogy Írország először.”

A brit tárgyalók már régóta kívánnak továbblépni a kereskedelemről folytatott megbeszélésekre. Remélték, hogy ezt az Európai Tanács márciusi ülésének két hetében meg tudják tenni. Ám Tusk legújabb ultimátuma szerint további késedelemre lehet számítani ez ügyben. Az EU szerint októberben már a visszavonási megállapodást kellene tárgyalni, hogy legyen idő az egyezmény ratifikálására. Ez üdvös lenne mielőtt az Egyesült Királyság 2019 márciusában ténylegesen kilép az Unióból.

Tusk emlékeztetett arra, hogy a nagypénteki megállapodást, amelynek huszadik évfordulóját a következő hónapban ünneplik , “a határtól északra és délre is hatalmas tömegek támogatják”.

“El kell ismernünk a demokratikus döntést, amelyet Nagy-Britannia 2016-ban hozott. Ám éppúgy el kell ismernünk az Ír szigeten 1998-ban hozott demokratikus döntést és annak minden következményét” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

A britek nem tartják magukat az előzetes megállapodásokhoz?

Az EU27 nemzetek pontosan azért biztosították az Egyesült Királyságot a tárgyalások továbbhaladásáról az Európai Tanács decemberi ülésén, mert az Egyesült Királyság elkötelezte magát amellett, hogy az Írországban nem fog amolyan „kemény” határt felállítani.

A két fél által elfogadott közös dokumentum megállapította, hogy az Egyesült Királyság fenntartja az EU-val való szabályok összehangolását a kemény határ megakadályozására.

A megállapodás óta azonban az Egyesült Királyság kizárta a kereskedelmi kapcsolatok megoldását. A britek megerősítették a vámunió és az egységes piac elhagyására irányuló szándékaikat. Kizárták a vámhatárt az ír tartomány és Nagy-Britannia között. Ugyanakkor nem készítettek részletes, konkrét javaslatokat a kemény határ elkerülése érdekében. A külügyminiszter, Boris Johnson szintén nem adott megnyugtató választ a kérdésre, csökkentve az Egyesült Királyság azon elkötelezettségét, hogy elkerülje a kemény határvonalat. Tusk ultimátuma felvetette azt a lehetőséget, hogy a jövőbeni kereskedelemre vonatkozó tárgyalások még tovább fognak késlekedni.

A múlt heti beszédében Theresa May egyetértett abban, hogy az Egyesült Királyságnak “van abban felelőssége, hogy segítsen megoldást találni” a határkérdésre. Ugyanakkor megismételte az olyan “lehetőségeket”, mint az “egyszerűsített folyamatok, beleértve a megbízható kereskedői rendszert”. Azt állította, hogy “mindezek összhangban lesznek a kötelezettségvállalásokkal”. Az EU viszont úgy gondolja, hogy ezeket a “lehetőségeket” nem lehet komolyan venni.

...

Szólj hozzá