Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Istenek kezében…

Tisztelt Dr. Buzna Andrea! 2017.január.09-én 1152 Budapest, Rákos út 77 szám alatti ideggyógyászatán jártam. 1992 óta egy vasculáris agyi infarktus következménye miatt baloldali bénulás és epilepszia következményeként, állandó gyógyszer szedésére kényszerülök. Sajnos lejárt a gyógyszerjavaslat, amit az ideggyógyászaton kell minden évben kérnem és azt leadnom a házi orvosnak…

...

Istenek kezében...

A háziorvosomtól dr. Tóvaj Katalintól decemberben kaptam meg a beutalót az ideggyógyászatra.

Próbáltam időpontot kérni többször is, mégis időpontot 2 hónappal későbbre kaptam volna, de addigra nekem elfogy a gyógyszerem, amit az epilepszia miatt kell szednem minden nap. Gordiusz 2000 mg/ nap. Személyesen is elmentem a Rákos úti SZTK-ba, de hiába kértem a kartonozóban, hogy próbáljanak előbbre adni időpontot, hisz nem maradhatok, gyógyszer nélkül, az az életembe kerülhet. Sajnos nagy rohamom van grand mail típusú rohamok.

Nem adtak időpontot, azt tanácsolták, hogy menjek oda előre mert az első húsz beteget fogadják, ha van beutalója a szakorvoshoz. Sajnos én nem tudok kora reggel oda állni az SZTK elé, hogy sorra kerülhessek. A betegektől tudom, hogy van, aki már hajnal öt órakor odaáll és otthonról viszi magával a kis széket azért, hogy bejusson az orvoshoz. Én képtelen vagyok ennyit ott állni, mivel a bal lábam amúgy is 25 éve bénult, de a térdemben olyan nagyfokú fájdalom van, hogy arra morfin tartalmú fájdalomcsillapítót szedek. A jobb térdem pedig kiugrott, amin egy ciszta van.

Nem azért nem megyek a nyitás előtt oda jóval órákkal előbb mert lusta vagyok, hanem mert nem bírok ott állni 2-3 órát.

Nagyon nehezen közlekedem a járdáról is segítséggel tudok lelépni. De az epilepszia gyógyszert soha sem hanyagolom el, mert rettegek tőle, elveszítem az eszméletemet és kómába kerülök. Volt rá eset, hogy álmomban jött rám. Akkor szerencsém volt, hogy egy rokonom váratlanul feljött hozzám, mert lekéste a buszt. Ha nem jött volna, ott haltam volna meg, mert még segítséget sem tudok kérni.

Felmentem reggel 7.30 kor az ideggyógyászatra. Bekopogtattam az ajtón mivel időpontom nem volt, de a kartonozóban azt mondták 2018. január 05-én, hogy az első húsz beteg felmehet előjegyzés nélkül. Ezért bekopogtattam az ideggyógyászat ajtaján és mondtam, hogy gyógyszer javaslatért jöttem, de nincs időpontom, mert hiába próbáltam kérni, nem kaptam. Az asszisztensnő, Mejko Irén olyan minősíthetetlen hangnemben beszélt velem, hogy az kritikán aluli.

Azt mondta jó hangosan magával mindig ez történik!

Hiába próbáltam elmondani, hogy nem kaptam időpontot csak a száját húzogatta és vágta a grimaszokat, különböző megjegyzések kíséretében, ami annyira felháborított. hogy azt mondtam magamban elég volt, ezt nem tűrőm tovább.

Nem elég hogy csúszva-mászva elmegyek oda, de még meg is szégyenít. Lementem az igazgatásra ott elmondtam mi történt, elmondtam azt is, hogy én ide eltudjak jönni és sorba álljak a bejárat előtt ezért reggel korán be kellett hogy vegyem a fájdalom csillapítót. Ott próbáltak nyugtatni azt mondták menjek vissza és be fognak hívni. Ebben az időben 5 beteg várt az ideggyógyászati rendelésre. Tehát nem volt túlterhelve a rendelés hiszen fél, vagy egy óránként hívnak be beteget.

Többször is előfordult, hogy ha az asszisztensnek valami ismerőse beszól, vagy bekopog azt fogadták. Ez más orvos szakrendelésére is vonatkozik kilenc óra előtt hívtak be. 25 éve vagyok epilepsziás, engem ott évek óta nem vizsgáltak meg. Az is igaz. hogy én oda csak a gyógyszerjavaslatért megyek. A számítógépből kinyomtatják azt a gyógyszeres terápiát amit évek óta szedek, ezért kell több hónappal előbb időpontot kérni.

Dr. Pollák Noémi közölte velem hogy vége a kapcsolatunknak, mert én feljelentettem őt, és ezen túl csak előjegyzéssel fog fogadni.

Ez azért egy burkolt fenyegetés, nem tudom egy orvos hogyan élhet vissza ennyire a hatalmával. Ezek szerint most már számíthatok retorziókra is. Nem jelentettem fel a doktornőt. Az asszisztensre tettem panaszt, de a doktornő viszont nem tágított ettől, hogy én feljelentettem őt, és lejárattam a betegei előtt. Megjegyzem minden beteg nekem adott igazat, látták hallották mi történt. Nem én járattam le a doktornőt. A doktornő azt mondta én vagyok a hibás, mert nekem kell figyelnem, mikor jár le a gyógyszer javaslat. Írjam be a naptáramba és kérjek beutalót a háziorvostól már hónapokkal az előtt mielőtt lejár.

Csakhogy az a javaslat a házi orvosnál van, neki kell leadnom. Ennyi erővel felírhatom saját magamnak a gyógyszert is és akkor nem kell orvoshoz mennem. Sőt még meg is műtöm itthon magam, hiszen a XV. kerületi SZTK szakrendeléseire lehetetlen eljutni, mert két-három hónapos várakozási idő van. Még gyógyszer javaslat kiadása végett is. Az Amerikában lévő fehér házba hamarabb és könnyebb bejutni, mint a szakrendelő rendeléseire. Már most előre félek, hiszen 2018 májusában kell mennem az orvos szakértői vizsgálatra. Oda pedig vinnem kell az ideggyógyász szakvéleményét.

Tisztelt orvos igazgató asszony

Én arra kérem Önt, hogy már most legyenek szívesek nekem biztosítani előjegyzést 2018 áprilisában az ideggyógyászatra, hogy elkérjem az ideggyógyász szakvéleményét valamint kérek öntől 2019. 01. hónapra illetve 2018. 12. hónapra előjegyzést az ideggyógyászatra, hogy időben kérjek szakorvosi javaslatot a gyógyszereim felírásához, amit a házi orvoshoz kell eljuttatnom. Valamint azt is szeretném jelezni Önnek, hogy amennyiben van orvosi beutalom bármelyik szakrendelésre, de időpontot nem kapok csak két három hónapi várakozásra, akkor erről írásos igazolást fogok kérni, mert ami ebben a szakrendelőben történik az mindennek a teteje.

Ha pedig az ember szólni merészel, akkor azt még támadásnak veszik és retorzióktól kell tartania.

Így is elég kiszolgáltatott helyzetben vannak a hozzám hasonló betegek. Hiszen itt ezek szerint az orvosok Istennek képzelik magukat és bármit megtehetnek egy kiszolgáltatott beteggel. Másik orvoshoz nem merek menni. 2015-ben Dr. Szappanos Zsuzsannához mentem szintén gyógyszer javaslatért. Ő teljesen átgyógyszerelt, holott tudtommal azt csak orvosi felügyelet mellett lehet megtenni. Hiába mondtam, hogy egyedül vagyok és nem tudok senkinek sem szólni ha baj van, felírt nekem Tegretolt a Gordiusz mellé, ami ha jól tudom homloklebeny sérülésre való.

Az átgyógyszerelésnek köszönhetően rosszul lettem, itthon elvesztettem az eszméletemet három napig nem tudtam magamról, összeestem az előszobában nem tudtam beszélni sem. Akkor majdnem meghaltam! Becsúsztam a hasamon a szobába, ott volt a mobil telefonom, csak azt tudtam a húgomnak mondani, nyüszítve, hogy gyere gyere! Tudják, hogy én nem szoktam ilyet csinálni, csak ha nagyon nagy baj van. A húgom nem ismert rám. Kihívta a mentőt, akik azonnal mondták neki, hogy epilepsziás roham azért nem érthető a beszédem.

Dr. Pollák Noémi akkor azt kérdezte „miért ment más orvoshoz Veronika, hiszen évek óta ismerjük egymást.„Mondtam neki „nem kaptam Önhöz időpontot, de a gyógyszer javaslatom pedig lejárt. Akkor azt mondta máskor szóljon nekem. ”

Én megpróbáltam most is szólni, hogy nem tudok bejutni hozzá, felhívtam az ideggyógyászatot az asszisztensnő azt mondta, hogy ha nincs időpontom nem baj, ha van beutalóm, de jöjjek a rendelés kezdetén, mert az első húsz beteget beengedik előjegyzés nélkül is. Tisztelt igazgató asszony, kérem, mondja, meg mit tudok tenni? Nem vagyok lusta, sem hanyag, de egyszerűen nem tudok bejutni a szakrendelésre, hiszen két-három hónapos várakozási idő van.

Tisztelettel: Laska veronika

Elküldve Dr. Buzna Andrea
orvos igazgató drbuznaa@xv-euint.hu
Dr. Solyóm Olimpia főigazgató főorvos
foig@xv-euint.hu

Szólj hozzá