Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Izrael 69

Vasárnap ünnepeli Izrael állam fennállásának 69. évfordulóját, a Jom háácmáutot.  1948-ban ezen a napon kiáltotta ki Izrael állam függetlenségét Dávid Ben Gurion, Izrael első elnöke.

Ezen a napon

Izrael lakosai hatalmas katonai parádéval emlékeznek meg az önálló államiság évfordulójáról, de a világ szinte minden országában megünnepelik a zsidó közösségek az évfordulót.

A magyarországi Izrael nap helyszíne  ezúttal a budapesti Szent István park volt. Az ünnepi sokadalmon a magyar zsidóság képviselői mellet Izraelből és az Egyesült államokból is érkeztek olyanok, akik itt Európa szívében akartak ünnepelni.

Yossi Amrani,

Izrael magyarországi nagykövete, arról beszélt, milyen jó ennyi embert látni együtt, akik mindannyian Izraelt, a zsidó nép hazáját ünneplik, és megköszönte a budapesti  Izraeli Kulturális Intézetnek a munkáját, amivel évről évre nagyobb és impozánsabb ünnepet szervez.

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke arról a „szerelemről” szólt, ami összeköti az Izraelben, és az azon kívül élőket, de nem felejtett el néhány bíráló szót ejteni a jelenlegi magyar közbeszédről és közállapotokról sem. Beszédének fontos része volt, amikor arra kérte a pártokat, hogy a választási kampányban, se jobbról, se balról ne vegyék elő a zsidó-kártyát.

A  vidám délutánt barhesz-sütés, koncertek, játékok színesítették.

Szólj hozzá