Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

J. K. Rowling Becsületrendet vehetett át a Buckingham Palotában

A Harry Potter megálmodója, Joanne Kathleen Rowling december 12-én a Buckingham Palotában a Becsületrendet vehette át Cambridge Hercegétől.

...

J. K. Rowling Becsületrendet vehetett át a Buckingham Palotában
J.K. Rowling (forrás: Twitter)

Az irodalmi munkássága, és a jótékonysága

E két tevékenysége tette méltóvá J.K. Rowlingot arra, hogy a Becsületrendet (Order of the Companions of Honour) megkapja. Az irodalmi munkássága mindenki előtt ismeretes, ha máshonnan nem, a Harry Potter sorozatból. Emellett több könyvet írt még Potter történetéhez kapcsolódóan. Ezen kívül Robert Galbraith álnéven is jelentek meg könyvei.

Jótékonysági szerepe talán kevéssé ismert hazánkban, ám Nagy-Britanniában annál inkább. Az első Harry Potter könyv születése előtt nagyon nehéz anyagi körülmények között élt. Ezt nem felejtette el, és most, hogy „van mit a tejbe aprítania”, komolyan jótékonykodik.

Ami még inkább kevéssé ismert tény, hogy ugyan aktívan a politikában nem vesz részt, de véleménye van a dolgokról. Twitter oldalát 13,6 millióan követik. Ott rendszeresen fogalmazza meg politikai véleményét, és ezt nem mindig irodalmi stílusban teszi. Főleg, ha Trump elnökről van szó…

Nem ez az első magas kitüntetése. 2000-ben kapta meg a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire [OBE]).

J. K. Rowling Becsületrendet vehetett át a Buckingham Palotában
A brit Becsületrend jelvénye szalagcsokron (forrás: Wikipedia)

A brit Becsületrend

A híres francia Becsületrend mellett természetesen a briteknek is van ilyen kitüntetésük. A különbség az, hogy a brit elismerés valóban rendi szabályok szerint működik.

A Becsületrendet, teljes nevén Order of the Companions of Honour-t V. György király alapította 1917 június 4-én. Célja a művészetek, az irodalom, a zene, a politika, a tudomány és a vallás területén kiemelkedőt alkotók elismerésére.

A Becsületrend hagyományos rendi szabályok szerint épül fel. Nagymestere az uralkodó, II. Erzsébet királynő. A rend kápolnája a Hampon Court Palota Királyi Rend Kápolnája. A rend tagsága 65 főben maximált, akik brit alattvalók lehetnek. A Becsületrendet megkaphatják külföldi és nemzetközösségi állampolgárok is. Ők, mint a rend tiszteletbeli tagjai, nem tartoznak a kvóta alá.

A Becsületrend egy osztályból áll, vagyis belül nem tagozódik külön fokozatokra. A tagsággal semmiféle rang, vagy megkülönböztetés nem jár, viszont a kitüntetettje a neve után használhatja a „CH” rövidítést.

A Becsületrend jelvénye egy ovális gyűrű, melyen kék alapon a rend jelmondata arany betűkkel olvasható: „IN ACTION FAITHFUL AND IN HONOUR CLEAR” . Az ovális medál tetejét a brit birodalmi korona zárja. Középen egy téglalap alakú pajzs egyik felén az Egyesület Királyság királyi fegyverei egy tölgyfaágon, a másik felén pedig egy páncélos lovag látható. A pajzsot az ovális gyűrűhöz ívelt kapcsok kötik. A jelvényt arannyal rovátkázott szélű mélybordó szalagon a férfiak nyakban, a hölgyek szalagcsokron a bal vállon viselik. A Becsületrend adományozásához a kormány javaslata szükséges.

Szólj hozzá