Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Japán elvárása May felé: vessen véget a Brexit körüli káosz-hangulatnak

Japán, mint az Egyesült Királyság egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, az előrejelzések szerint óva inti majd Theresa May-t a szerdai kereskedelmi vizit alkalmával.

Japán felszólította May-t vessen véget a Brexit körüli káosz-hangulatnak
Kép: WM Commons

Üzleti kapcsolatok

Theresa May szerdán Japánba látogat, kereskedelmi tárgyalásokra, hiszen az ország kiemelt üzleti partnere az Egyesült Királyságnak. Yasutoshi Nishimura, a japán kabinetfőtitkár úgy véli, az Egyesült Királyság Brüsszeltől való megválását mindenképpen zavartalanul kell lebonyolítani, hiszen ellenkező esetben az Egyesült Királyságban lévő japán cégek rosszul járhatnának.

Több mint ezer japán cég rendelkezik angliai képviselettel, amelyek nagyságrendileg 140.000 embert alkalmaznak. Ezen felül az ország beruházásainak éves költségeit a 10 trillió YEN-t súrolják, ami 71 milliárd angol fontnak felel meg.

May a japán miniszterelnökkel, Shinzo Abe-val fog többek között tárgyalni a három napos üzleti útján. Emellett Akihito, császár meglátogatása is szerepel May napirendjében.

Javaslatnak álcázott kritika

Nishimura, kabinetfőtitkár megjegyzéseit valószínűleg nem fogadják örömmel az Egyesült Királyságban. Nishimura a következőket mondta:

,,A japán kormánynak a [Brexit miatt] felfokozott hangulatra kell majd reagálnia és természetesen mindent megtenni, hogy minél több információhoz jusson, amiket majd elemezni tud, hogy megadhassa a kellő támogatást az angliai japán cégeknek, hiszen a Brexit közvetlenül érinti őket.”

Nishimura azt is megjegyezte, hogy May látogatását a lehető legjobban kell majd felhasználniuk arra, hogy országuk álláspontját Nagy-Britannia és az EU felé hitelesen megfogalmazhassák és közvetíthessék.

Ettől függetlenül Japán bízik Angliában 

Egy kincstári forrás így nyilatkozott a brit-japán üzleti kapcsolatokról:

,,A japán vállalatok bíznak az Egyesült Királyságban. Erről a Softbank ARM Holdings 24 milliárd fontért való felvásárlása és a Nissan bejelentése is árulkodik, miszerint az új Qashqai modeljüket a sunderland-i gyárban fogják gyártani.”

Hozzátette, hogy az erős brit gazdaság, a magasan képzett munkaerő és az alacsony adók is hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egyesült Királyság még mindig egy kifejezetten vonzó befektetési célpont.

A kulcspartner

Nagy-Britannia kereskedelmi partnerei közül egyébként talán pont a japánok voltak a legszókimondóbbak a Brexittel kapcsolatosan. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy az Egyesült-Királyság egy nagyon fontos befektetési célpont a keleti ország számára már hosszú idők óta. Ezt az angol kormány tettei is igazolják, hiszen nemrégiben a Nissan-t próbálták nyugtatgatni a Brexit lehetséges hatásai miatt.

A Nissan amúgy két típust is tervez gyártani a sunderland-i gyárban. Ebben a döntésben a kormány támogató szavai is szerepet játszottak, miszerint Nagy-Britanniára nem lesz negatív hatással az EU elhagyása.

A tavalyi brexites népszavazás idején a távol-keleti ország miniszterelnöke, Abe Shinzo is a Remain (bennmaradás) kampány támogatója volt, hiszen ,,az kedvezett volna az ország befektetőinek”. Ezt követően egyébként egy ,,zökkenőmentes” EU-elhagyásra buzdította Theresa May-t, mikor meglátogatta az Egyesült-Királyságot.

Szólj hozzá