Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Jávor Benedek: Lázárék abban reménykednek, hogy elszabotálhatják a látogatást, oszt’ jónapot!

A jövő hét alighanem nehéz hét napja lesz a kormánynak. Magyarországra érkezik az az EurópaUniós küldöttség, amely utána néz néhány olyan  beruházásnak, köztük a felcsúti kisvasútnak, amit a közösség pénzéből finanszíroztak. A felcsúti vizsgálódást azonban mindennél jobban szeretné megúszni Orbán és köre. Erről posztolt ma Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

Jávor Benedek: Lázárék abban reménykednek, hogy elszabotálják a látogatást, oszt’ jónapot,
Forrás: Facebook

Jávor Benedek Facebook bejegyzése

A Párbeszéd párt európai Parlamenti képviselője mai posztjában reagált a kormány kapálódzására.

Olyan még nem nagyon volt, hogy egy tagállami kormány megakadályozzon egy uniós szervet a feladatának ellátásában. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) látogatása kapcsán most egyre inkább ez a helyzet.

A CONT és a delegáció tagjaként eddig az egyre nagyobb hullámokat verő ügyben igyekeztem visszafogott maradni, mivel elsődleges célnak nem a sajtóbotrányt tartom, hanem azt, hogy a CONT-delegáció objektíven el tudja végezni a munkáját: meg tudja vizsgálni a kiválasztott EU-finanszírozott projekteket, és megfelelő képet kapjon az uniós források magyarországi felhasználásáról.

A magyar kormány azonban sajátos stratégiai döntést hozott. Választhatta volna azt, hogy együttműködik a bizottsággal és a látogatás során bebizonyítja, hogy minden rendben van az uniós pénzek hazai elköltése körül.

Ehelyett Lázár János és vele a kormány egy visszataszító, lejárató és személyeskedő kampányba kezdett a velük az EP-ben egyébként egy frakcióban ülő német bizottsági elnök, Inge Graessle ellen. Nos, ez Graessle asszonynak esetleg újdonság, de mi már rég megszokhattuk. A NER működési logikája ugyanis egyszerű: ha kritika ér vagy kritikát vársz, soha ne reagálj rájuk, egyszerűen csak rántsd le a kritikus személyét a sárba.

Egyel azonban most ezen is túlléptek: jelen állás szerint ugyanis az a döntés született, hogy egyszerűen nem működnek együtt az Európai Parlamenttel és annak delegációjával, és megakadályoznak minket abban, hogy elvégezzük a munkánkat.

Majdnem egy éve megszületett a döntés a látogatásról.

Még a nyári szünet előtt összeállt a végleges program, amelyben kiegyensúlyozottan szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és az általam (Budapest Szíve program) javasolt projektek.

Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő, a felkeresni kívánt projektek gazdái közül pedig többek közt a felcsúti kisvasút gazdái a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre.

Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból.

Mindez azt vetíti előre, hogy minimális együttműködésre számíthatunk az ellenőrzés során. Csakhogy a helyzet az, hogy a meggyőződés az EP-ben egyre inkább az, hogy ha nem lenne mit takargatni, akkor nem próbálnák megakadályozni az ellenőrzést.

A munkánknak a Parlament történetében példátlan szabotálása a magyar kormány részéről egyetlen eredménnyel járhat: a korrupcióval kapcsolatos gyanút erősíti meg. Ilyen ellenállást ez a testület, amely évi három látogatást bonyolít az EU-n belül és azon kívül az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésére, még soha, egyetlen ország részéről sem tapasztalt.

És nyilvánvaló a következtetés: ha most először ilyen példátlan elutasításba ütközünk, az azért van, mert itt valami példátlan dolog történik az uniós pénzekkel.

Ha pedig abban reménykednek Lázárék, hogy elszabotálják a látogatást, oszt’ jónapot, hogy klasszikusokat idézzünk, akkor csalódni fognak. Mindaz, amit tapasztalunk a magyar kormány részéről, csak abban erősít meg, hogy van mit ellenőrizni. És ez az ellenőrzés a delegáció hazautazásával nem fog lezárulni.

Minél inkább megpróbálják elrejteni azt, hogy mi történik Magyarországon ez EU-s forrásokkal, annál kíváncsibbá teszik azokat, akiknek az a hivatali feladatuk, hogy ezt ellenőrizzék. És ezt Lázár János sem fogja tudni megakadályozni.

Kapcsolódó cikk

A nemzetközi bíróság döntését be kell tartani

Szólj hozzá