Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Jobbik 25 oldalas kifogáslistát készített az ÁSZ jelentéstervezetéről

A Jobbik 25 oldalas észrevétel-, illetve kifogáslistát készített az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az ellenzéki pártot több mint 660 millió forinttal sújtó jelentéstervezetéről. Az ÁSZ-nak harminc napja van az észrevételek megválaszolására.

A Jobbik 25 oldalas kifogáslistát készített az ÁSZ jelentéstervezetéről
A Jobbik 25 oldalas kifogáslistát készített az ÁSZ jelentéstervezetéről

A Jobbik 25 oldalas kifogáslistát készített az ÁSZ jelentéstervezetéről

Volner János Jobbik-frakcióvezető az észrevételeik átadásakor, az ÁSZ budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön ismételten jogsértőnek, szakmaiatlannak és minden valóságot nélkülözőnek nevezte a számvevőszék megállapításait.

Az ÁSZ nem követett el mindent azért, hogy törvényes keretek között folytassa le ellenőrzését – hangsúlyozta, példaként említve, hogy az “öt munkanapos törvényes határidő helyett mindössze két munkaóra” állt a rendelkezésükre az adatszolgáltatásra.

Az ellenzéki politikus azt kérte a számvevőszéktől, vessék össze a Fidesz korábbi kampányköltéseit a Jobbikéval, és akkor megbizonyosodnak a párt törvényes gazdálkodásáról.

Volner János közölte, az ÁSZ-nak elhozták azokat a korábban a sajtóban is megjelent szerződéseket, amelyek a Fidesz 2010-es választások előtti kampányköltéseiről szólnak, és azokból kiderül, hogy a kormánypártnál úgy találtak mindent rendben, hogy a “Jobbiknál jóval alacsonyabb összegeket” költött.

A frakcióvezető erre is hivatkozva azt kérte az ÁSZ-tól, hogy “ne Orbán Viktor akaratát hajtsák végre”, hanem a törvényi és szakmai kívánalmak szerint folytassanak le egy korrekt ellenőrzést. Kiemelte, a számvevőszék nem alapozta meg a törvényi előírásoknak megfelelően a 331 millió forintos tiltott pártfinanszírozást és ugyanekkora mértékű büntetést tartalmazó jelentéstervezetét, hiszen abban szerinte csak végösszeg szerepel, a számítás módszertana nem, ahogy az ellenőrzéshez jelzést adó hatóság megnevezése is hiányzik.

Volner János úgy fogalmazott, a számvevőszék “tévesen hazudozva állítja”, a Jobbik tiltott párttámogatást kapott volna, ugyanakkor lát esélyt arra, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke “rájön arra, hogy egy elvileg független állami intézvényt vezet, nem pedig a Fidesz valamelyik alapszervezetét”.

Jelezte, az ÁSZ-nak leadott észrevételeiket az interneten közzéteszik.

Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője újságíróknak kijelentette, a számvevőszék ahogy eddig, úgy ezután is a politikától függetlenül, kizárólag a törvényi előírásoknak megfelelően végzi a feladatát. Közölte, a Jobbik a törvényi határidőn belül nyújtotta be észrevételeit, amelyeket az ÁSZ tüzetesen megvizsgál és harminc napon belül indoklással megválaszol. A számvevőszék ezt követően nyilvánosságra hozza végleges jelentését.

Horváth Bálint kérdésekre válaszolva elmondta, a tiltott vagyoni hozzájárulás miatt megbüntetett másik hat ellenzéki pártnak szintén 15 napja van az ÁSZ jelentéstervezetének véleményezésére, amire a számvevőszék szintén válaszol.

Az ÁSZ munkatársa emlékeztetett, tiltott vagyoni hozzájárulás miatt már korábban is bírságoltak, az MSZP a piaci árnál alacsonyabb ingatlanbérlés miatt kapott 3,1 millió forintos büntetést, amit a szocialisták be is fizettek a költségvetésbe.

Horváth Bálint reakcióiban szólt arról is, hogy a számvevőszék rendszeresen ellenőrzi a kormánypártok gazdálkodását is, a legutóbbi jelentést idén nyáron adták ki. “Ezeken az ellenőrzéseken az ÁSZ nem tárt fel tiltott vagyoni hozzájárulást, ez a tény” – jelentette ki, hozzátéve, a számvevőszék nem mérlegelhet politikai szempontokat.

...

Szólj hozzá