Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Jólelkű építőmunkások szállodai szobát foglaltak egy idős hajléktalan nőnek

Három építőmunkás megszakította karácsonyi bulizását, hogy segítsen egy idős hajléktalan hölgyön. Befizették egy négycsillagos szállodába.

Az Egyesült Királyságban minden kétszázadik ember hajléktalan
Az Egyesült Királyságban a hajléktalanok száma egyre nő (forrás: wikimedia.commons)

„Karácsonyi csoda”

Roger Hartigan, Joe Rich és David Harrison élvezték az éjszakát Bristolban, amikor egy, a földön üldögélő idős nőre lettek figyelmesek. Beszédbe elegyedtek vele, és kiderült a nő hajléktalan. A 71 éves idős hölgy – elmondása szerint – 18 éve él már Bristol utcáin. Próbál a hideg elől elmenekülni, hiszen a hőmérséklet éjszaka ilyenkor fagy közeli. Minden holmiját maga mellett tartja egy műanyag zacskóban.

Miután a három férfi megismerte az idős hölgy történetét, úgy döntöttek, hogy kivesznek neki egy hotelszobát éjszakára. Egyetlen taxi sem akarta elfuvarozni a hölgyet, így maguk kezdtek keresni egy szállodát, ahol – természetesen fizetség ellenében – maradhatott az idős hölgy.

Robert Hartigan így nyilatkozott a történetekről: “Láttam ezt a nőt, nagyon törékenynek látszott. Azt mondta, hogy 71 éves, és nincs hova mennie. Adtunk neki pénzt és cigarettát. Próbáltunk fogni egy taxit, hogy elvigyük egy szállodába – de egyikük sem állt meg. Így a fiúk előrefutottak, hogy találjanak egy szállodát, egy szabad szobával. Én addig vele jártam a városközpontot, vittem a holmiját. Aztán az egyik fiú azt mondta, hogy találtak egy szobát a Hippodrome-mal szemben lévő szállodában, így odamentünk.”

A trió 145 fontot fizetett egy éjszakára, hogy a négycsillagos Radisson Blu hotelben maradhasson a hajléktalan hölgy. A szálloda Bristol kikötőjére néző, Broad Quay területén található. A szálloda weboldala “tágas szobákat és lakosztályokat ígér, kilátással a kikötőre vagy a városra”.

Emberségből jeles

Hartigan így magyarázta tettüket:

“Olyan sebezhető volt, hogy nem tudtam ott hagyni. Azt hiszem, egy kicsit megdöbbentette, ami történt. Amikor azt mondtam, hogy találunk neki egy szállodát, meg kellett nyugtatnom, hogy nem veszi kamera vagy mikrofon.”

A három férfi elmondta, hogy csak biztonságban szerették volna tudni, legalább karácsonykor.

A hivatalos adatok szerint Bristolban átlagosan akár 86 ember is alhat éjszakánként az utcákon, de a valóságban ez a szám valószínűleg magasabb. Tavaly 1100 embert tartottak nyilván hajléktalanként a városban. Marvin Rees, a város munkáspárti polgármestere a közelmúltban elmondta a Bristol Postnak: “Hihetetlenül csalódottak vagyunk, de sajnos nem meglepetésszerű, hogy a város minden kemény munkájának ellenére a Bristol utcáin alvó emberek száma tovább emelkedik. Ezért az otthonteremtést és a közösséget az egyik legmagasabb prioritásunk közé soroljuk.”

...

Szólj hozzá